Wiosna powoli zaczyna wychodzić spod tych stosów śniegu i od razu żołądek domaga się czegoś lekkiego i świeżego. Sałata jest orzeźwiająca, lekko słodkawa i pożywna dzięki orzechom, które jeszcze dają fajny efekt chrupkości. Spałaszowałam ją z grillowaną piersią kurczaka i i przyznaję, że to dobrany duet.Składniki:6 szklanek rukoli4 mandarynki2 szklanki kiełek fasoli mung2 garści migdałów (najlepiej płatków)Sos1/4 szklanki oliwy1/4 szklanki soku z mandarynek1 ząbek czosnku1 łyżka octu winnegosól, pieprzSałatę opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Mandarynki podzielić na mniejsze cząstki i wrzucić do sałaty, dodać kiełki. Wszystko razem wymieszać.Możemy teraz przygotować sos: wycisnąć sok z mandarynek i połączyć z oliwą. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, ocet, doprawić solą i pieprzem.Sałatę posypać migdałami (najleiej płatkami migdałowym, a jeżeli ich nie macie to należy pokroić na mniejsze kawałki) i polać sosem.Smacznego!