ßßß
Pyszne kanapeczki, kęsy na raz, które można zjeść między jednym a drugim tańcem…oj, będziemy tańczyć całą noc!
Większość z Was pewnie już ma ułożone sylwestrowe menu. Dla tych, którzy jeszcze poszukują polecam prosty przepis na zapiekane daktyle, które można jeść na gorąco i na zimno. Dla smakoszy krewetek i szwedzkiej kuchni polecam mini kanapki z krewetkami . Faszerowane ogórki to kolejny prosty przepis, który można sklecić na poczekaniu.Nie zapomnijcie o francuskim cieście, które ja mam zawsze pod ręką. Z francuskiego ciasta można wyczarować niesamowicie wiele przekąsek, choćby taką jak ta przekąska z kozim serem i gruszką czy ta szybka przekąska z obiadowych resztek.
Składniki: na około 40 mini kanapek300 g fileta z łososia, mrożonego przez 3 doby50 ml posiekanych kaparów3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli6 łyżek buraczków z octu, pokrojonych w małą kosteczkę2 żółtka1łyżka ostrej musztardy, u mnie francuska1 łyżeczka soli, lub wedle smakuczarny pieprz do smakuDodatkowo100 g philadephia serka lub innego kremowego twarożku5 kromek żytniego chlebaświeży szczypior lub koper do dekoracjiWykonanie:Rozmroź łososia i posiekaj bardzo drobno. Ja skrobię łososia bardzo ostrym nożem, a potem jeszcze siekam.Dodaj pokrojone buraczki, kapary i cebulę.Wymieszaj musztardę z żółtkami dopraw solą i pieprzem i dodaj do reszty składników.Wymieszaj dokładnie sałatkę.Cienkie kromki żytniego chleba pokrój na małe porcje. Nawet nie odcięłam skórki, bo tak ładnie rustykalnie. Posmaruj każdy kawałeczek chlebka serkiem, potem ułóż łyżeczkę łososiowego tatara, a następnie udekoruj koperkiem lub szczypiorkiem.Polecane przepisySałatka z wędzonego łososia i rakówPrzekąska z łososiem i awokado na ziołowych gofrachZimna przekąska z krewetekZapiekane daktyle z serem chèvreZimna przekąska z grillowanej cukinii