ßßß
Czy lubicie krewetki na zimno?Jeśli tak to zachęcam do przygotowania szybkiej i prostej przekąski :)W dzisiejszej sałatce „bohaterkami” są krewetki na zimno w towarzystwie awokado, wędzonego łososia, prażonych pestek dyni i lekkiego sosu na bazie jogurtu.Przepis pochodzi z książki „Dieta z Indeksem Glikemicznym. 100 najlepszych przepisów na potrawy bez cukru i szybkich węglowodanów”, Ola Lauritzson i Ulrika Davidsson (Rea)Składniki : (4 porcje)100 g obranych krewetek, im większe tym lepsze (u mnie surowe Black Tiger, obsmażone na 2 łyżkach oliwy)100 g wędzonego łososia1 awokadosos:2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu1/2 łyżeczki musztardy1 łyżeczka posiekanego szczypioru1 łyżeczka posiekanego kopru (ja nie dałam)sól i pieprzdo podania:2 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni
Wykonanie:Wymieszać składniki sosu i doprawić do smaku solą i pieprzem.Ugotowane/usmażone i wystudzone krewetki wymieszać z pokrojonym na kawałki wędzonym łososiem oraz pokrojonym w kostkę awokado. Dodać sos i delikatnie zamieszać. Rozłożyć do 4 pucharków. Każdą porcję udekorować uprażonymi pestkami z dyni.Uwaga:Ze względu na szybko zmieniające kolor (ciemniejące) awokado, sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed podaniem!Smacznego :)