ßßß
Składniki:Spód szpinakowy400 g szpinaku, świeżego2 ząbki czosnku2 łyżki kopru4 jajka400 ml mleka150 g mąki3 łyżki rozpuszczonego masła1 łyżka oleju1 łyżeczka soli150 g wędzonego łososia200 g sera philadephia
Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty szpinak, koper, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz naleśnik przez około 25 – 30 minut. Wyjmij i ostudź lekko, po czym oderwij od papieru i zroluj. Kiedy naleśnik przestygnie, rozwiń go. Posmaruj naleśnik serkiem, a na nim ułóż plastry łososia. Zwiń ponownie w rulon, owiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój roladę przed podaniem.Polecane przepisyTort krewetkowo łososiowy ala cheesecakeTerrina z dorsza i łososia i szafranowy sos na zimnoKanapka zapiekanka z jajkiem i łososiemPrzekąska z łososiem i awokado na ziołowych gofrach