ßßß Cookit - przepis na Ghormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi limonkami

Ghormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi limonkami

nazwa

Wykonanie

Ghormeh Sabzi czyli gulasz z jagnieciny z suszonymi limonkami, fasola i suszonymi ziolami, to klasyczne perskie danie, ktore czesto gotujemy u nas w domu.
Ten gulasz jest niesamowicie aromatyczny o smaku cytrusowym. Dominuje tu suszona limonka, ktora swietnie zgrywa sie z zielonym suszem warzywnym ( suszona pietruszka, szczypior, kozieradka i kolendra).
Ale jak w kazdym perskim gulaszu nie moze i tu zabraknac przypraw, przecieru pomidorowego i oczywiscie delikatnej jagnieciny.
Suszona limonke uzywam starta do marynowania ryby. Nadaje ona rowniez wspanialy smak herbacie, szczegolnie zielonej.
Jak wiekszosc perskich potraw, rowniez ten gulasz podaje sie z ryzem na sypko.
Składniki:
5-6 porcji
2 dl fasoli pinto lub fasoli czerwonej
5 dl suszu
500 g mlodej baraniny (jagnieciny)
1 cebula
4-6 zabkow czosnku
2 lyzki oliwy
1 lyzka oleju
4 suszone limonki
2 lyzki przecieru pomidorowego
1 lyzka kurkummy
1 lyzeczka curry
½ lyzeczki czarnego pieprzu
sol do smaku
1 l wrzatku
Susz warzywny
1 dl drobno posiekanej kozieradki
2 dl drobno posiekanych liści pietruszki
1 dl drobno posiekanych liści kolendry
2 dl posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Jeśli używasz suszonej fasoli, zalej woda na noc.
Podziel mieso na mniejsze kawalki i podsmaz wraz z posiekana cebula , kurkumma, curry i pieprzem. Pod wplywem ciepla przyprawy beda bardziej aromatyczne.
Przeloz wszystko do garnka, zasyp suszem, dodaj oplukana fasole, przecier pomidorowy i zalej wrzatkiem.
Nakluj limonki widelcem i wrzuc do gulaszu.
Gotuj gulasz , az fasola bedzie miekka, okolo poltorej godziny. Podlej wrzatkiem jesli gulasz bedzie wydawal ci sie gesty.
Na koniec wlej do potrawki oliwe z oliwy i dosmakuj sola.
Polecane przepisy
Perski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem
Perski kebab kubide z pikantnym ryżem
Krolewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka
Perski gulasz z jagnięciny i soczewicy
Szybkie wegetarianskie curry z ciecierzyca
Źródło:http://codojedzenia.pl/ghormeh-sabzi-perski-gulasz-z-suszonymi-limonkami