Wykonanie
Dawno nie gotowałam po persku! Miałam zamiar ugotować perski gulasz z
żółtą soczewicą, a tu pusto w słoiku. No ale ja nie jestem osobą, która od razu się poddaje, więc wymyśliłam, że ugotuję gulasz z zielonym
grochem łupanym. Wyobraźcie sobie, że taki
groch niedawno kupiłam, bo jeszcze nigdy nie próbowałam takiego cuda.
Tak więc obiad jakoś ugotowałam. Mój małżonek zdziwił się ździebko, ale nie marudził, bo gulasz wyszedł bardzo smaczny.Przepis na perski gulasz z zielonym
grochemSkładniki:5-6 porcji500 g
jagnięciny, gulasz wołowy1
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżki
pomidorowego przecieru200 ml suszonych
ziół perski, zwany sabzi gormeh, w jednakowych ilościach
pietruszka,
por,
seler,
szczypior czosnku,3 suszone
limonki1 łyżka
kurkumy1 łyżeczka
kminu rzymskiego2 łyżeczki
garam masala1 łyżeczka
curry w proszku½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego3 łyżki
oliwy z oliwek200 ml zielonego
grochu łupanego1 ½ -2 l gorącej
wody3
ziemniaki1
marchewka1
pietruszkasól do smaku1 łyżka
oleju + szklanka
oleju do smażenia2 łyżki
oliwyWykonanie:
Cebulę i
czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na
oleju. Dodaj pokrojone
mięso,
przyprawy i delikatnie podsmaż. Przełóż do garnka.Ponakłuwaj suszone
limonki i wrzuć do garnka. Wlej gorącą
wodę, dodaj
przecier pomidorowy,
groch,
posól i gotuj gulasz, aż
mięso będzie miękkie.Pod koniec gotowania dodaj
oliwę i zamieszaj.
Ziemniaki,
marchew i
pietruszkę obierz ze skórki, pokrój w słupki i usmaż jak frytki.Kiedy gulasz będzie już ugotowany dodaj usmażone warzywa i delikatnie zamieszaj.Podawaj gulasz z
ryżem.
Polecane przepisyPerski gulasz z klopsikami i
oberżynąPerski gulasz z
okrąKrolewski
owoc w perskim gulaszu z
kurczakaGulasz
mięsny z
wołowiny i
fasoliGulasz
mięsny z
cukinią i
soczewicą