ßßß Cookit - przepis na Obiad po persku

Obiad po persku

nazwa

Wykonanie

Dawno nie gotowałam po persku! Miałam zamiar ugotować perski gulasz z żółtą soczewicą, a tu pusto w słoiku. No ale ja nie jestem osobą, która od razu się poddaje, więc wymyśliłam, że ugotuję gulasz z zielonym grochem łupanym. Wyobraźcie sobie, że taki groch niedawno kupiłam, bo jeszcze nigdy nie próbowałam takiego cuda.
Tak więc obiad jakoś ugotowałam. Mój małżonek zdziwił się ździebko, ale nie marudził, bo gulasz wyszedł bardzo smaczny.
Przepis na perski gulasz z zielonym grochem
Składniki:
5-6 porcji
500 g jagnięciny, gulasz wołowy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki pomidorowego przecieru
200 ml suszonych ziół perski, zwany sabzi gormeh, w jednakowych ilościach pietruszka, por,seler, szczypior czosnku,
3 suszone limonki
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka curry w proszku
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml zielonego grochu łupanego
1 ½ -2 l gorącej wody
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
sól do smaku
1 łyżka oleju + szklanka oleju do smażenia
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso, przyprawy i delikatnie podsmaż. Przełóż do garnka.
Ponakłuwaj suszone limonki i wrzuć do garnka. Wlej gorącą wodę, dodaj przecier pomidorowy, groch, posól i gotuj gulasz, aż mięso będzie miękkie.Pod koniec gotowania dodaj oliwę i zamieszaj.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz ze skórki, pokrój w słupki i usmaż jak frytki.
Kiedy gulasz będzie już ugotowany dodaj usmażone warzywa i delikatnie zamieszaj.
Podawaj gulasz z ryżem.
Polecane przepisy
Perski gulasz z klopsikami i oberżyną
Perski gulasz z okrą
Krolewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka
Gulasz mięsny z wołowiny i fasoli
Gulasz mięsny z cukinią i soczewicą
Źródło:http://codojedzenia.pl/obiad-po-persku