Wykonanie
Dawno nie gotowałam po persku! Miałam zamiar ugotować perski gulasz z
żółtą soczewicą, a tu pusto w słoiku. No ale ja nie jestem osobą, która od razu się poddaje, więc wymyśliłam, że ugotuję gulasz z zielonym
grochem łupanym. Wyobraźcie sobie, że taki
groch niedawno kupiłam, bo jeszcze nigdy nie próbowałam takiego cuda.
![](/Data/Images/codojedzenia.pl\obiad-po-persku/l/490274218.jpg)
Tak więc obiad jakoś ugotowałam. Mój małżonek zdziwił się ździebko, ale nie marudził, bo gulasz wyszedł bardzo smaczny.Przepis na perski gulasz z zielonym
grochemSkładniki:5-6 porcji500 g
jagnięciny, gulasz wołowy1
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżki
pomidorowego przecieru200 ml suszonych
ziół perski, zwany sabzi gormeh, w jednakowych ilościach
pietruszka,
por,
seler,
szczypior czosnku,3 suszone
limonki1 łyżka
kurkumy1 łyżeczka
kminu rzymskiego2 łyżeczki
garam masala1 łyżeczka
curry w proszku½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego3 łyżki
oliwy z oliwek200 ml zielonego
grochu łupanego1 ½ -2 l gorącej
wody3
ziemniaki1
marchewka1
pietruszkasól do smaku1 łyżka
oleju + szklanka
oleju do smażenia2 łyżki
oliwyWykonanie:
Cebulę i
czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na
oleju. Dodaj pokrojone
mięso,
przyprawy i delikatnie podsmaż. Przełóż do garnka.Ponakłuwaj suszone
limonki i wrzuć do garnka. Wlej gorącą
wodę, dodaj
przecier pomidorowy,
groch,
posól i gotuj gulasz, aż
mięso będzie miękkie.Pod koniec gotowania dodaj
oliwę i zamieszaj.
Ziemniaki,
marchew i
pietruszkę obierz ze skórki, pokrój w słupki i usmaż jak frytki.Kiedy gulasz będzie już ugotowany dodaj usmażone warzywa i delikatnie zamieszaj.Podawaj gulasz z
ryżem.
![](/Data/Images/codojedzenia.pl\obiad-po-persku/l/2113619930.jpg)
Polecane przepisyPerski gulasz z klopsikami i
oberżynąPerski gulasz z
okrąKrolewski
owoc w perskim gulaszu z
kurczakaGulasz
mięsny z
wołowiny i
fasoliGulasz
mięsny z
cukinią i
soczewicą