Dzisiaj kucharzyl moj malzonek. Po powrocie z pracy juz w drzwiach przywitaly mnie wspaniale zapachy. Ryz z szafranem no i oczywiscie danie glowne, perski gulasz z baraniny z auberzyna i lupanym grochem, ktory po persku nazywaja sie lappe.Przepis na perski gulasz z baraniny z auberzyna i lupanym grochemSkładniki:6/5 porcji400 g jagnięciny na gulasz1 cebula3 ząbki czosnku2 dl lupanego grochu3 bakłażany, średniej wielkosci1 łyżka przecieru pomidorowego1 ¼ l goracej wody1 łyżka soli1 łyżeczka curry w proszku½ łyżeczki chili w proszku½ łyżeczki pieprzu2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka oleju do smażeniaWykonanie:Podziel mięso na mniejsze kawalki.Posiekaj cebule i czosnek i podsmaż z mięsem.Przeloz mięso do garka, dodaj przecier, sol i przyprawy. Zalej gorącą wodą.Opłucz groch w zimnej wodzie i wrzuć do garnka.Gotuj gulasz około 1 godzinę. Mięso powinno być miękkie, a groch nie rozgotowany.Tymczasem ugrilluj oberżyny ze skorka w piekarniku. Wydraz miazsz i ewentualnie pokroj na mniejsze kawalki.Dodać bakłażanai oliwądo gulaszu.. Wymieszaj lekko i zagotuj.Podaj gulasz z basmati ryżem i salatka ze swiezych warzyw.Polecane przepisyPerski kebab kubide z pikantnym ryżemPerski gulasz z jagnięciny i soczewicyPasta z przepysznym sosemPotrawka z jagnięciny z bakłażanem, jabłkiem i ciecierzycąWegetariańska pizza z serem owczym i ziolami Po prostu przepyszna babka czekoladowo dyniowa