ßßß Cookit - przepis na Perski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem

Perski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kucharzyl moj malzonek. Po powrocie z pracy juz w drzwiach przywitaly mnie wspaniale zapachy. Ryz z szafranem no i oczywiscie danie glowne, perski gulasz z baraniny z auberzyna i lupanym grochem, ktory po persku nazywaja sie lappe.
Przepis na perski gulasz z baraniny z auberzyna i lupanym grochem
Składniki:
6/5 porcji
400 g jagnięciny na gulasz
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 dl lupanego grochu
3 bakłażany, średniej wielkosci
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ¼ l goracej wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka curry w proszku
½ łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Podziel mięso na mniejsze kawalki.
Posiekaj cebule i czosnek i podsmaż z mięsem.
Przeloz mięso do garka, dodaj przecier, sol i przyprawy. Zalej gorącą wodą.
Opłucz groch w zimnej wodzie i wrzuć do garnka.
Gotuj gulasz około 1 godzinę. Mięso powinno być miękkie, a groch nie rozgotowany.
Tymczasem ugrilluj oberżyny ze skorka w piekarniku. Wydraz miazsz i ewentualnie pokroj na mniejsze kawalki.
Dodać bakłażanai oliwądo gulaszu.. Wymieszaj lekko i zagotuj.
Podaj gulasz z basmati ryżem i salatka ze swiezych warzyw.
Polecane przepisy
Perski kebab kubide z pikantnym ryżem
Perski gulasz z jagnięciny i soczewicy
Pasta z przepysznym sosem
Potrawka z jagnięciny z bakłażanem, jabłkiem i ciecierzycą
Wegetariańska pizza z serem owczym i ziolami Po prostu przepyszna babka czekoladowo dyniowa
Źródło:http://codojedzenia.pl/perski-gulasz-z-baraniny-z-auberzyna-i-lupanym-grochem