ßßß
Cookit - przepis na Zupa z soczewicy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa z soczewicy
Składniki
Soczewica
Cebula
Czosnek
Marchew
Seler
Przecier pomidorowy
Mleczko kokosowe
Liść laurowy
Sól
Pieprz
Olej
Ryż
Oliwa z oliwek
Bulion
Woda
Cynamon
Garam masala
Curry
Chili
Wykonanie
Niestety nieuchronnie zbliżają się chłodne dni a wtedy nic nie poprawia tak nastroju jak rozgrzewająca, gęsta zupa. Dlatego tym razem zupa z
soczewicy
. Pełna
egzotycznych przypraw
i
mleczka kokosowego
jest naprawdę śmiesznie prosta i szybka. A do tego zdrowa i pożywna choć bez
mięsa
.
Składniki:szklanka
soczewicy
(u mnie zielona)duża
cebula
3 ząbki
czosnku
2
marchewki
pół średniego
selera
1-2 łyżki
przecieru pomidorowego
250 ml
mleczka kokosowego
(można pominąć)
liść laurowy
sól
pieprz
olej
do smażenia (u mnie
ryżowy
)
oliwa
truflowa do polaniaok 1 litr
bulionu
lub
wody
Przyprawy
(można dodać wedle uznania mnie wyszła dość aromatyczna wersja):pół łyżeczki
cynamonu
płaska łyżeczka
garam masala
płaska łyżeczka
curry
pół łyżeczki
kolendry
w ziarenkach (trzeba je utłuc w moźdźierzu lub zmielić w młynku)płaska łyżeczka
chili
w płatkachWykonanie:
Cebulę
pokrój w talarki i podsmaż na
oliwie
. Dodaj pokrojony
czosnek
, możesz go przecisnąć przez praskę.
Marchewkę
i
seler
zetrzyj na tarce na grubych oczach lub tak jak ja pokrój w paski. Wrzuć warzywa na patelnię i dodaj
przyprawy
. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj
soczewicę
, zalej
wodą
lub
bulionem
wrzuć
liść laurowy
i gotuj pod przykryciem aż
soczewica
i warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj przecier i
mleczko kokosowe
. Ewentualnie przypraw do smaku
solą
i
pieprzem
lub innymi
przyprawami
. Podawaj natychmiast dość obficie polaną
oliwą
truflową
lub taką jaką akurat posiadasz.Smacznego!
Źródło:
http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/12/zupa-z-soczewicy.html
Przepisy powiązane
Ryż kokosowy z warzywami
Jambalaya - ryż pieczony z wędzonym kurczakiem
Krem z kalafiora z nutką kokosa
Perski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem
8.PRZEPIS NR 4 - ZUPA Z DYNI
Składniki powiązane (0)