Od jakiegoś czasu stałam się wielbicielką zup w formie kremów . Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z kalafiorem . Tym razem zainspirowało mnie chodzenie między półkami sklepowymi. I tak oto powstał krem z kalafiora z nutką kokosa .Składniki:kalafiorduża marchewpietruszkakawałek seleracebula2 ziemniakimała puszka mleczka kokosowegołyżeczka curry1litr bulionu (może być z kostki)sól, pieprzoliwa lub olejryżowy do podsmażeniagrzanki lub groszek ptysiowySposób przyrządzania:W rondlu podsmażamy cebulę na oliwie, tak żeby była delikatnie zeszklona.Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotowej cebuli. Podobnie postępujemy z ziemniakami, które dodajemy do reszty po 10minutach.Zalewamy warzywa 1litrem bulionu. Dodajemy curry i gotujemy około 20minut. Od czasu do czasu mieszamy. Opłukany kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, dodajemy do reszty i gotujemy do miękkości kalafiora.Do zupy dodajemy mleczko kokosowe. Dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwile możemy jeszcze pogotować do wymieszania się składników.Ugotowaną zupę miksujemy na aksamitny krem.Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Smacznego:)