Wykonanie
Prosto, szybko i zdrowo:
kokosowy ryż curry i mnóstwo kolorowych warzyw. Potrawę można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryb,
mięs lub innych dań. Przepis na podstawie Chefkoch.de .
1 szklanka
ryżu basmati2 szklanki
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
curry2
marchewki1
papryka czerwona1 mała
cukinia1 duża
cebula2 ząbki
czosnku100 ml
mleka kokosowegosól i
pieprz do smakuew.
chiliolej do smażenia1.
Ryż ugotować z
woda,
solą i
curry.2.
Marchewkę i
cebulę obrać. Pokroić w kostkę. Podobnie pokroić
paprykę i
cukinię. Warzywa smażyć w woku lub dużej, głębokiej patelni, aż
cebula będzie szklista a reszta warzyw lekko rumiana.3. Dodać ugotowany
ryż, całość smażyć, mieszając, przez 2-3 minuty. Jeśli danie ma być pikantne , dodać
chili do smaku.Wlać
mleko kokosowe. Smażyć danie jeszcze ok 3-5 minut, mieszając, aż
ryż wchłonie
mleko. Doprawić do smaku
solą i ew.
pieprzem. Podawać ciepłe.