Wykonanie
Warzywa w sosie
curry, mogą być samodzielnym daniem, ale też mogą stanowić dodatek do
mięs, szaszłyków, smażonych placuszków. Warzywa w sosie
curry są też daniem dietetycznym, jeśli nie przesadzimy z ilością dodanej
oliwy. Moc
curry regulujemy sami, jestem zwolenniczką stopniowego doprawiania potraw (bardzo mało
solę), ale nie wiem dlaczego czasem zdarza się, że przyprawiam, przyprawiam, przyprawiam, a smak jeszcze nie ten, jeszcze dodam szczyptę i okazuje się, że przesadziłam z ilością
przyprawy - ja jestem lekko przyłamana, ale reszta biesiadników jest zadowolona. Nie ma tego złego...Składniki dla 3 osób:
cukinia - jedna duża
papryka czerwona - 1 sztuka
pieczarki małe - 25 dkg
czosnek - 1 ząbek
cebula - 1 sztukaczerwona pasta
curry - 2 łyżeczki
mleko kokosowe - 1/3 puszki
pomidory krojone - 1/2 puszki (mogą być świeże, ale o tej
porze roku trzeba
mieć dużo szczęścia, aby takie kupić)
oliwasól,
pieprz,
tymianek,
chilliSposób przygotowania: na rozgrzaną
oliwę wrzucamy pokrojoną drobno
cebulę, po chwili wrzucamy na patelnię pokrojoną
paprykę i chwilę przesmażamynastępnie dodajemy pokrojone w ćwiartki
pieczarki, po odparowaniu
wody z
pieczarek, dodajemy
czosnek,
pomidoryzalewamy warzywa
mlekiem kokosowym zmieszanym z pastą
curry, przyprawiamy i dusimy ok. 10 minut.Smacznego :)