ßßß Cookit - przepis na Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą

nazwa

Wykonanie

Share the post "Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew"
Ostatnio bardzo zasmakowałam w soczewicy, i to w każdym jej rodzaju. Na szczęście jest zdrowa i bogata w białko, witaminy i minerały więc można sobie na nią pozwalać bez większych wyrzutów sumienia. W związku z tym, że w mojej lodówce zalegała też duża ilość dyni, cukinii i papryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał
Takim też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam!
Scroll down for recipe in English
(8 porcji)
Ingredients:
200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 małe cukinie, pokrojone w grubszą kostkę
350 g dyni, obranej i pokrojonej w grubszą kostkę
2 czerwone papryki, pokrojone w grubą kostkę
2 papryczki chilli, posiekane
400 ml passaty pomidorowej
3 pomidory pokrojone w kostkę
1/3 szklanki czerwonej soczewicy, wypłukanej
4 łyżki oliwy
garść świeżego tymianku
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
W większym rondlu, rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę i cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż przez kilka minut, do zeszklenia.
Następnie dodaj cukinię, dynię, chilli, pomidory, paprykę i soczewicę, zalej passatą pomidorową i dopraw cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem.
Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 45 min aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, jeżeli to konieczne i podawaj z grzankami.
Smacznego!
English version
Fall pumpkin, zucchini and lentil stew
(8 servings)
Ingredients:
200 g of sausage, diced
2 onions, diced
2 cloves garlic, finely chopped
2 small zucchini, cut into cubes
350g pumpkin, peeled and cut into cubes
2 red bell peppers, sliced
2 chillies, finely chopped
400ml tomato passata
3 tomatoes, diced
1/3 cup red lentils, rinsed
4 tablespoons olive oil
handful fresh thyme, leaves
salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
In a large pot, heat oil over medium heat, add the sausage and onion along with garlic and cook for a few minutes until translucent.
Add the zucchini, pumpkin, chilies, tomatoes, peppers and lentils, add tomato passata and season with sugar, salt, pepper and thyme.
Simmer, covered, over low heat for about 45 minutes until the lentils are tender and the sauce thickens.
Season to taste with salt, pepper and sugar and serve with toasts.
Enjoy!
Share the post "Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew"
Źródło:http://karmelowy.pl/jesienny-gulasz-z-dynia-cukinia-i-soczewica-fall-pumpkin-zucchini-and-lentil-stew