Wykonanie
U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami stanowiła pyszny obiad, ale ze świeżym
pieczywem będzie pysznym śniadaniem. Pikantny sos, rozpływające się, kremowe
żółtka... Czego chcieć więcej?Składniki (dwie duże porcje):- 7-8 przepiórczych jaj- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1
cebula- 1
czerwona papryka- ok. 100g
kiełbasy chorizo- 1/2 pęczka
szczypiorku- 1 łyżka
octu winnego- 5 łyżek
oliwy- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 2 duże ząbki
czosnku- 1/2 łyżeczki
cukru- szczypta kuminu- szczypta
chili-
sól,
pieprz do smaku
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na
oliwie do lekkiego zezłocenia. Chorizo obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do
cebuli, razem z pokrojoną drobno
papryką i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Krótko podsmażamy, uważając, aby nie przypalić
czosnku. Dodajemy
przyprawy i zalewamy wszystko
pomidorami. Dodajemy
ocet winny i
cukier, mieszamy. Gotujemy do zredukowania płynu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos będzie gęsty, robimy w nim łyżką dołeczki i w każdy wbijamy po jednym
jajku. Przykrywamy i tak smażymy do ścięcia
jajek. Przed podaniem posypujemy
szczypiorem.
Smacznego!