Wykonanie
Przyprawa curry jest świetnym dodatkiem do dań
mięsnych i warzywnych. Skusiłam się na zakup gotowej żółtej pasty
curry (łagodnej), wcześniej używałam sproszkowanych przypraw. Domownicy uwielbiają smak
curry i gdy długo nie ma go na naszym
stole to wręcz się domagają. Doskonale ich rozumiem, sama uwielbiam ten smak i cudowny aromat, a już o efekcie wizualnym nie wspomnę - w pochmurny dzień to jak słońce na talerzu. Do
curry idealnie pasuje
mleczko kokosowe, więc i tym razem jest jako balans i łącznik
między smakami. W połączeniu z
indykiem mamy sycący, smaczny obiad, wykonany przy minimalnym nakładzie pracy. Polecam również
kurczaka curry z
mleczkiem kokosowym .
Składniki:500 g piersi z
indyka1 duża
czerwona papryka3 ząbki
czosnku1 puszka
mleczka kokosowego (400 ml)2 - 3 łyżki żółtej pasty
curry2 - 3 łyżki
olejuświeżo mielony
pieprzsól1 szklanka
ryżu (u mnie jaśminowy)
Przygotowanie:Pierś z
indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić w małe paski.
Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.W tym momencie można nastawić do gotowania
ryż.
Ryż opłukać zimną
wodą, wsypać do garnka z 3 szklankami zimnej
wody. Od momentu zagotowania się
ryżu, gotować na wolnym ogniu 12 minut bez mieszania, przykryć lekko uchyloną pokrywką, aby
ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu dodać płaską łyżeczkę
soli, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Oczywiście, tak gotuję ten konkretnie jaśminowy
ryż, najlepiej stosować się do opisu na opakowaniu.Po nastawieniu
ryżu na rozgrzany
olej w woku lub głębokiej patelni wrzucić
indyka i smażyć z 5 minut. Następnie dodać
czosnek i pastę
curry, dusić pod przykryciem 2 - 3 minuty.Wlać
mleczko kokosowe i już nie przykrywać, gotować 5 minut.Dodać
paprykę, doprawić
pieprzem,
solą i ewentualnie pastą
curry do smaku. Z
papryką już długo nie gotować (2 minuty).Aby zagęścić sos można w niewielkiej ilości zimnej
wody rozmieszać łyżeczkę
mąki ziemniaczanej, po dodaniu do
indyka wszystko wymieszać i zagotować. Ja nie zagęszczam, gdyż po dodaniu do
ryżu część
sosu jest wchłaniana przez
ryż, a pozostały stygnąc lekko gęstnieje.Podawać z kulkami
ryżu.