Wykonanie
Jambalaya to potrawa na bazie
ryżu, z dodatkami w postaci warzyw i
mięsa, czasem
suszonych owoców. Jest na nią tyle samo przepisów, ile u nas na bigos. Każdy ma swój własny, najlepszy.Dziś proponuję przepis, który kiedyś podpatrzyłam w jednym z programów Macieja Kuronia. Nie zdążyłam jednak zapisać ilości składników, więc komponowałam je po swojemu, na własne gusta smakowe.Danie jest bardzo aromatyczne i wyjątkowo łatwe do wykonania.
Składniki:1 litr
bulionu3
papryki2 duże
cebule3 ząbki
czosnku1 i 3/4 szklanki
ryżu (krótkoziarnistego)1/2 puszki
przecieru pomidorowego3 ziarna
ziela angielskiego1
listek laurowy1 szklanka
wędzonego mięsa z kurczaka (najlepiej z udka, razem ze skórą)2 łyżki
oliwy1 łyżka
papryki słodkiej1 łyżeczka
przyprawy curry1 łyżka słodkiego sosu
chillisólpieprzPrzygotowanie:
Bulion wlać do garnka, dodać
listek laurowy i
ziela angielskie. Gotować na małym ogniu ok 15 minut.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
Cebulę,
paprykę i
czosnek umyć, obrać i pokroić.Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę i
czosnek. Dusić aż się zeszkli. Następnie wsypać
paprykę i smażyć kilka minut.
Paprykę i
curry dosypać do duszących się warzyw. Wymieszać i przesmażyć chwilę. Następnie wsypać suchy
ryż i mieszając smażyć ok 3 minuty.Do duszących się warzyw wlać
przecier pomidorowy oraz
bulion, doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć kawałki
kurczaka, polać słodkim sosem
chilli i wstawić do piekarnika na 35 minut.Smacznego :)