Wykonanie
Przy shoarmie podałam jako dodatek
ryż smażony. Dużo osób pytało się mnie jak go zrobiłam, więc po krótce opowiem tutaj. Tak będzie prościej:-).Składniki:
1 szklanka
ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,1 mała
cebula,1-2 ząbki
czosnku,
przecier pomidorowy,0,5 szkl.
bulionu,
oliwa,
sól,
papryka słodka.Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną
wodą. Na rozgrzanej
oliwie podsmażyć
cebulkę pokrojoną w kosteczkę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać
ryż, chwilę smażyć, następnie zalać
bulionem do wchłonięcia. Dodać
przecier pomidorowy – około 1 łyżeczki ( można więcej, wg uznania). Doprawić
solą i czerwoną ,
słodką papryką. Podawać jako dodatek do
mięs lub warzyw.