ßßß Cookit - przepis na Ryż smażony

Ryż smażony

nazwa

Wykonanie

Przy shoarmie podałam jako dodatek ryż smażony. Dużo osób pytało się mnie jak go zrobiłam, więc po krótce opowiem tutaj. Tak będzie prościej:-).
Składniki:
1 szklanka ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
1 mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
przecier pomidorowy,
0,5 szkl. bulionu,
oliwa,
sól, papryka słodka.
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem do wchłonięcia. Dodać przecier pomidorowy – około 1 łyżeczki ( można więcej, wg uznania). Doprawić solą i czerwoną ,słodką papryką. Podawać jako dodatek do mięs lub warzyw.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/08/ryz-smazony.html