ßßß Cookit - przepis na Sos paprykowy

Sos paprykowy

nazwa

Wykonanie

Sos paprykowy na zimę do słoiczków. Ma piękny marchewkowy kolor i świetny smak. Nadaje się do kanapek, do makaronu, pizzy i wielu innych. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 1,5 litra sosu.
1,5kg papryki
2 cebule
8 ząbków czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1 łyżka oliwy
1-1,5 szklanki wody (wodę dodawałam na oko aby sos nie przywierał)
Paprykę wydrążyć, pokroić. Cebule i czosnek również pokroić. Wrzucić wszystko na oliwę i podsmażyć. Podlać wodą - ok. pół szklanki i dusić. Następnie dodać przecier i jeśli trzeba podlać wodą i dalej dusić do miękkości. Dodać ocet i cukier oraz sól, paprykę w proszku. Wymieszać i zblendować całość. Jeszcze gorący przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/09/sos-paprykowy.html