Sos paprykowy na zimę do słoiczków. Ma piękny marchewkowy kolor i świetny smak. Nadaje się do kanapek, do makaronu, pizzy i wielu innych. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 1,5 litra sosu.1,5kg papryki2 cebule8 ząbków czosnku1 szklanka przecieru pomidorowego1/2 szklanki octu3/4 szklanki cukru1 łyżka soli1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej1 łyżka oliwy1-1,5 szklanki wody (wodę dodawałam na oko aby sos nie przywierał)Paprykę wydrążyć, pokroić. Cebule i czosnek również pokroić. Wrzucić wszystko na oliwę i podsmażyć. Podlać wodą - ok. pół szklanki i dusić. Następnie dodać przecier i jeśli trzeba podlać wodą i dalej dusić do miękkości. Dodać ocet i cukier oraz sól, paprykę w proszku. Wymieszać i zblendować całość. Jeszcze gorący przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.