Wykonanie
Mieszkając na wsi mam możliwość założenia swojej eko produkcji
warzyw i owoców. Mąż zrobił szklarnie, mamy bardzo duuuużo
pomidorów (nie pryskanych niczym!). Tak więc, siłą rzeczy jestem zmuszona robić z nich
przetwory, szkoda by się zmarnowały :) Cały czas szukam przepisu na
sos do spaghetti który
jadłam kilka lat temu u znajomej, był to domowy sos zamknięty w słoikach i smakował jak Uncle Ben's - jeżeli ktoś zna taki przepis, bardzo proszę - podzielcie się nim :)A dziś zapraszam Was na
Sos Cygański - nie zbliżony smakiem zbyt bardzo do wyżej wymienionego, ale też bardzo dobry. Sos ten będzie nadawać się do wielu potraw, nie tylko jako dodatek do
makaronów, ale też zup, zapiekanek, bigosu i wszystkiego co w składzie ma przecier.. W zasadzie
mogę zaryzykować stwierdzenie że to taki dobrze doprawiony
przecier pomidorowy.
Składniki na około 2 , 5 l sosu:- 2 kg dojrzałych
pomidorów- 2
słodkie papryki- 1 duży ząbek
czosnku, lub dwa małe- 1
cebula (opcjonalnie)- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
majeranku-
pieprz - około pół łyżeczki-2 łyżeczki
octu- łyżka
cukru- 2 łyżki
oliwyWykonanie:
Pomidory parzymy gorącą
wodą, następnie przelewamy zimną i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy twarde część jeżeli takie są.
Pomidory za pomocą blendera siekamy na gładką masę. Następnie przelewamy przez sito by oddzielić pestki - nie
mogę one zostać, gdyż sos będzie gorzki.
Paprykę oczyszczamy i też kroimy ale już w kosteczkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
cebulkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki i dokładamy wszystkie dodatki (przyprawy/olej).Wstawiamy na ogień, i gotujemy przez około godzinę. Można dłużej - więcej
wody odparuje a sos wyraźnie zgęstnieje. Jeżeli wytrąci się na wierzchu piana, zbieramy ją.Wyłączamy sos, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Całość jeszcze raz miksujemy.Nalewamy do słoików, szczelnie zamykamy. Wstawiamy do garnka z
wodą, tak by były przykryte i doprowadzamy do wrzenia, pilnujemy by gotowały się 10-15 minut.Zimą cieszymy się smakiem :)Smacznego!Obserwuj bloga przez