Wykonanie
Z Polski przywiozłam coś jeszcze o czym zupełnie zapomniałam wcześniej a mianowicie
sos cygański, który robiłam późną jesienią. Mimo, że słoiki przewidywane są właśnie na tamten okres ja przełamię stereotypy bo sama zaprawiam słoiki o różnych porach roku i namawiam na zrobienie tego sosiku. Wszystkie warzywa można nabyć bez problemu w sklepie i nie trzeba od razu robić aż takiej ilości, proponuję zrobić z połowy a będzie jak znalazł na obiad jako domowy dodatek do
makaronu czy
mięsa bez konserwantów. Przepis znaleziony tutaj Namawiam gorąco na wypróbowanie bo jest naprawdę przepyszny.
Składniki :1,5 kg
pomidorów2
papryki czerwoną i zieloną3 ząbki
czosnku1 duża
cebula1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
vegety ( opcjonalnie )1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
pieprzu2 łyżeczki
octu2 łyżki
cukru3 łyżki
oliwyPomidory sparzyć wrzątkiem po czym obierać ze skórki i pokroić na kawałki.
Paprykę,
cebulę i
czosnek kroimy i dodajemy do
pomidorów razem z resztą przypraw. Wszystko gotujemy 1 godzinę od czasu do czasu mieszając ( jeśli
sos jest za rzadki gotujemy go nieco dłużej aby nadmiar
wody odparował i był gęstszy. U mnie jednak wystarczyła niecała godzinka ). Ugotowaną masę miksujemy blenderem i przecieramy przez sito ( ja nie przecierałam tylko wszystko zmiksowałam i taki
sos jest najlepszy ). Wlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 10-15 minut lub od razu podajemy z
makaronem,
mięsem itp.* Z podanych składników powinno wyjść około 2 litrów sosu. Mi wyszło nieco mniej gdyż moje
pomidory były bardziej " mięsiste " niż soczyste.* Dla ostrości można dodać kawałek
papryczki chilliSmacznego :)