Wykonanie
Po sukcesie
ketchupu z
cukinii (przepis tu- klik) postanowiłam spróbować
ketchupu z
papryki. Zrobiłam go w wersji pikantnej bo lubimy ostrzejsze smaki. Polecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego
ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do
ryżu czy
makaronu. Można go połączyć z
mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy
pieczonych mięs.* Uwaga- podczas gotowania masa była dość rzadka. Może taka zostać ale ja chciałam
mieć dość gęsty
ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam ją przez sitko. Płyn zapasteryzowałam w osobnych słoiczkach i zimą będzie jak znalazł do zupy paprykowej lub do podlania risotto.Składniki na 6 małych słoiczków:1 kg
czerwonej papryki2
cebule4 ząbki
czosnku2
papryczki chilli200 g
koncentratu pomidorowego1/4 szklanki
octu1/2 szklanki
oleju1/3 szklanki
cukru2 łyżeczki
soliodrobina
pieprzuPapryki i
papryczki chilli umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i zmielić w maszynce do
mięsa o drobnym sitku. Zmielić także
cebulę i
czosnek. Masę umieścić w garnku, dodać wszystkie pozostałe składniki (podczas gotowania najlepiej spróbować czy nie trzeba dodać którejś z przypraw) i gotować około kwadransa lub dłużej aż
woda odparuje. Gorący
ketchup przelać do słoiczków i od razu zakręcać. Pasteryzować około 10-15 minut.