ßßß Cookit - przepis na Sos chili - do słoików!

Sos chili - do słoików!

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie robiłam sosu chili na zimę. Zwykle przygotowywałam go na bieżąco i na bieżąco zjadaliśmy. Zafascynowana przepisem Rudej w kuchni, postanowiłam spróbować. Autorka poleca ten sos jako bazę do sosów do spaghetti i pizzy. Pomysł bardzo mi się spodobał, zatem zrobiłam kilka słoików i zamierzam bardzo dobrze je wykorzystać :) Bardzo polecam Wam ten sos - jest naprawdę przepyszny! Dokonałam kilku drobnych zmian, bo musiałam jak zwykle zrobić trochę po swojemu ;)
Jednocześnie przypominam, że dziś ostatni dzień KONKURSU ! Zapraszam do udziału, szanse na wygraną są naprawdę duże! :)))
Składniki:
- 2 kg papryki czerwonej,
- 240 g koncentratu pomidorowego,
- 150 g chili,
- 3 ząbki czosnku,
- zalewa: 1 szklanka i 2 łyżki octu, 1,5 szklanki oleju, 0,5 kg cukru, 3 łyżki soli.
Wszystkie warzywa myjemy, z papryk usuwamy gniazda. Czosnek, papryki, chili blendujemy z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Składniki na zalewę łączymy w garnku, a następnie dodajemy do zblendowanych warzyw. Całość zagotowujemy. Gorący sos umieszczamy w przygotowanych słoikach, mocno zakręcamy i układamy do góry dnem do całkowitego ostudzenia (najlepiej na 24 godziny). Sos można stosować jako bazę do innych sosów, dip lub dodatek do mięsa. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/09/sos-chili-do-soikow.html