ßßß
Składniki na 5 słoików 0 , 5 l :3 kg grubościennej czerwonej papryki w typie block1 kg cebuli6 ząbków czosnku2 łyżki solizalewa :1 l soku pomidorowego -gęstego1 szklanka cukru1 szklanka octu1 łyżka chillijedna łyżka oleju na jeden słoik
Paprykę oczyszczamy z nasion i białych błonek , kroimy w paski lub inaczej jeśli ktoś woli . Cebulę obieramy i również kroimy w paski . Oba warzywa przekładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli , dodając posiekane cieniutko ząbki czosnku , mieszamy dokładnie i odstawiamy na 24 godziny – wszystko po to żeby zmiękły i przeszły swoim aromatem . Drugiego dnia przekładamy składniki do wyparzonych słoików bez soku który powstał w nocy .
Sok zlewamy do garnka , dodajemy 1 l soku pomidorowego , ocet, cukier i chilli . Zagotowujemy i wrzącą marynatą zalewamy słoiki z papryką , wlewamy po jednej łyżce oleju na jeden słoik. Zakręcamy i układamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy 15 minut i ponownie odstawiamy dnem do góry , aż do wystygnięcia . Gotowe do pierwszej próby smaku , będą po około 14 dniach , jak wszystko się ze sobą przegryzie. Polecam , naprawdę smakowity przepis 😉