Wykonanie
Po świętach mamy przesyt
mięsa, ale jeść coś trzeba;-)Proponuję
ryż smażony z warzywami po meksykańsku.Może stanowić samodzielne danie,ale również być dodatkiem do
mięs typowych dla kuchni Meksyku.
Składniki:2 szklanki
ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,1 mała
cebula,1-2 ząbki
czosnku,0,5 szkl.
bulionu,
oliwa,
kukurydza z puszki lub słoika,
fasola czerwona z puszki lub słoika,
papryka czerwona,pół małej
papryczki chilli ( lub cała),pół pęczka
kolendry,
sól,
papryka słodka w proszku,
chilli, kumin.Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente ( w stosunku 1:2,5). Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną
wodą. Na rozgrzanej
oliwie podsmażyć
cebulkę pokrojoną w kosteczkę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę
paprykę . Następnie wrzucić
kukurydzę i
fasolę. Dodać
ryż, chwilę smażyć, następnie zalać
bulionem. Podsmażyć całość do wchłonięcia płynu. Doprawić
solą,
papryką i kuminem. Na koniec dodać pokrojoną
kolendrę. Podawać jako dodatek do
mięs lub warzyw, ewentualnie jako samodzielne danie.