ßßß Cookit - przepis na Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Po świętach mamy przesyt mięsa, ale jeść coś trzeba;-)
Proponuję ryż smażony z warzywami po meksykańsku.
Może stanowić samodzielne danie,
ale również być dodatkiem do mięs typowych dla kuchni Meksyku.
Składniki:
2 szklanki ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
1 mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
0,5 szkl. bulionu,
oliwa,
kukurydza z puszki lub słoika,
fasola czerwona z puszki lub słoika,
papryka czerwona,
pół małej papryczki chilli ( lub cała),
pół pęczka kolendry,
sól, papryka słodka w proszku, chilli, kumin.
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente ( w stosunku 1:2,5). Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę . Następnie wrzucić kukurydzę i fasolę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem. Podsmażyć całość do wchłonięcia płynu. Doprawić solą, papryką i kuminem. Na koniec dodać pokrojoną kolendrę. Podawać jako dodatek do mięs lub warzyw, ewentualnie jako samodzielne danie.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/03/ryz-po-meksykansku.html