Wykonanie
Pomysł może się wydawać szalony, kulinarni puryści z pewnością się oburzą, ale zapewniam, że danie jest pyszne. Jeśli chcecie przez chwilę odpocząć od sezonowych nowalijek, meksykańska lazania jest wspaniałą alternatywą. Poza tym to szybki, sycący wegetariański obiad, nie wymagający wiele wysiłku i precyzji.
Składniki (8 porcji)Sos:Łyżka
oliwyZąbek
czosnkuCzerwona papryka2
papryczki chilliŁyżeczka
soli morskiej lub 1/2 łyżeczki zwykłej
soliPęczek
kolendry2 puszki (po 400g) krojonych
pomidorówŁyżka
keczupuNadzienie:2 puszki (po 400g)
czerwonej fasoli2 puszki (po 250g) słodkiej
kukurydzy250g
cheddarapaczka (8 sztuk) pszennych tortilliPrzygotowaniePosiekaj
cebulę,
paprykę,
papryczki chilli i
kolendrę.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Na patelni rozgrzej
oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek,
cebulę,
paprykę i
chilli.
Posól i duś na małym ogniu przez kwadrans.Kiedy warzywa będą miękkie, dorzuć na patelnię posiekaną
kolendrę.Dodaj
pomidory z puszki, po czym wlej do puszek
wodę i wlej na patelnię.Dodaj
keczup i duś przez 10 minut – w tym czasie zrobisz nadzienie.Odcedź i przepłucz w zimnej wodzie
fasolę, odcedź
kukurydzę.Wymieszaj w misce
fasolę i
kukurydzę. Zetrzyj
ser i dodaj do warzyw (zostaw tylko trochę do posypania gotowej potrawy). Wymieszaj.Nałóż mniej więcej 1/3 sosu na dno naczynia do zapiekania i rozsmaruj po całym dnie.Następnie ułóż warstwę dwóch tortilli, zakrywając cały sos.Teraz nałóż 1/3 mieszanki
fasoli z
serem, zakrywając nią tortille. Następnie nałóż 1/4 pozostałego sosu i znowu dwie tortille.Powtórz te czynności jeszcze dwa
razy –
fasola z
serem, , sos, tortille, znowu
fasola, sos,tortille.Ostatnią warstwę tortilli posmaruj resztą sosu i posyp pozostałym
serem.Piecz przez 10 minut.Przepis pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z
serca domu N.Lawson
Zobacz także:Faszerowane
paprykiPizza z
pomidorami i
szpinakiemPyszna zapiekanka z warzywami