ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów

nazwa

Wykonanie

1,5 l bulionu, np. warzywnego,
około 800 g batatów (u mnie jeden duży),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
0,5 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka oliwy z oliwek,
sól.
Wykonanie
Bataty dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (nie obieramy). Następnie wrzucamy do bulionu i od momentu aż całość zawrze gotujemy 15 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek cebulę (nie musimy jej drobno siekać, bo i tak za chwilę trafi do blendera). Po chwili dodajemy posiekany czosnek oraz paprykę słodką i ostrą - smażymy jeszcze minutę.
Do batatów dodajemy wszystkie składniki z patelni, dodajemy imbir, a następnie całość "traktujemy blenderem", tak żeby powstała nam gładka zupa. Na koniec doprowadzamy ją do wrzenia i dosalamy do smaku (ja dodałam łyżeczkę sosu sojowego). Zupę podajemy z grzankami lub jak u mnie ze startym serem i kiełkami.
Źródło:http://chilikuchnia.blogspot.com/2015/03/zupa-krem-z-batatow.html