Wykonanie
1,5 l
bulionu, np. warzywnego,około 800 g
batatów (u mnie jeden duży),1
cebula,2 ząbki
czosnku,0,5 łyżeczki świeżo startego
imbiru,1 łyżeczka
słodkiej papryki,0,5 łyżeczki
ostrej papryki,łyżeczka
oliwy z oliwek,
sól.Wykonanie
Bataty dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (nie obieramy). Następnie wrzucamy do
bulionu i od momentu aż całość zawrze gotujemy 15 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy na
oliwie z oliwek cebulę (nie musimy jej drobno siekać, bo i tak za chwilę trafi do blendera). Po chwili dodajemy posiekany
czosnek oraz
paprykę słodką i ostrą - smażymy jeszcze minutę.Do
batatów dodajemy wszystkie składniki z patelni, dodajemy
imbir, a następnie całość "traktujemy blenderem", tak żeby powstała nam gładka zupa. Na koniec doprowadzamy ją do wrzenia i dosalamy do smaku (ja dodałam łyżeczkę
sosu sojowego). Zupę podajemy z grzankami lub jak u mnie ze
startym serem i
kiełkami.