ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie jadłam kremu pomidorowego i muszę przyznać, że bardzo tego żałuję. Zupa jest pyszna, aromatyczna i mocno pomidorowa. Kilka indyjskich przypraw sprawiło, że nabrała nieco ostrości. Uwielbiam pomidorową z ryżem, dlatego ugotowałam go również do kremu pomidorowego i myślę, że świetnie pasuje. Dziękuję Wam za wszystkie komentarze do postów i zachęcam do kolejnych:)) Uwielbiam je czytać;) A! Egzamin zdałam, uczę się do następnego, który mam za tydzień. Ale przerwa na dokładkę kremu pomidorowego musi być:)
Przepis znaleziony na blogu Kulinarne podróże i jak zwykle zmodyfikowany do mojej wersji:D
Potrzebujemy:
4 pomidory
przecier pomidorowy (u mnie domowej roboty - od Babci - pycha!)
1 mała cebula lub 1/2 dużej
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
szczypta garam masala ( u mnie 1/4 łyżeczki)
szczypta chilli w proszku (u mnie 1/4 łyżeczki)
ryż
2 łyżki oliwy
Cebulę drobno kroimy, czosnek kroimy w plasterki.
Cebulę i czosnek musimy zeszklić na oliwie ( w garnku)
Dodajemy bulion, pokrojone w kostkę świeże pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy przez 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/06/krem-pomidorowy-w-stylu-indyjskim-z.html