Wykonanie
Nigdy nie
jadłam kremu
pomidorowego i muszę przyznać, że bardzo tego żałuję. Zupa jest pyszna, aromatyczna i mocno pomidorowa. Kilka
indyjskich przypraw sprawiło, że nabrała nieco ostrości. Uwielbiam
pomidorową z
ryżem, dlatego ugotowałam go również do kremu
pomidorowego i myślę, że świetnie pasuje. Dziękuję Wam za wszystkie komentarze do postów i zachęcam do kolejnych:)) Uwielbiam je czytać;) A! Egzamin zdałam, uczę się do następnego, który mam za tydzień. Ale przerwa na dokładkę kremu
pomidorowego musi być:)Przepis znaleziony na blogu Kulinarne podróże i jak zwykle zmodyfikowany do mojej wersji:D
Potrzebujemy:4
pomidoryprzecier pomidorowy (u mnie domowej roboty - od Babci - pycha!)1 mała
cebula lub 1/2 dużej2 ząbki
czosnku1 szklanka
bulionuszczypta
garam masala ( u mnie 1/4 łyżeczki)szczypta
chilli w proszku (u mnie 1/4 łyżeczki)
ryż2 łyżki
oliwyCebulę drobno kroimy,
czosnek kroimy w plasterki.
Cebulę i
czosnek musimy zeszklić na
oliwie ( w garnku)
Dodajemy
bulion, pokrojone w kostkę świeże
pomidory,
przecier pomidorowy i
przyprawy. Gotujemy przez 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Podajemy z
ryżem. Smacznego!