ßßß Cookit - przepis na Sos bakłażanowo-pomidorowy, gotowiec na zimowe obiady

Sos bakłażanowo-pomidorowy, gotowiec na zimowe obiady

nazwa

Wykonanie

Nowe miejsce, zupełnie inne, z dala od betonowej dżungli, za oknem pachnie lasem, cisza spokój, powoli wsiąkam w lokalne zwyczaje, smaki... i robię przetwory, bo szkoda nie robić jak takie cudeńka na bazarach sprzedają... moje dzieci na przekąskę wybierają pomidora zamiast batona... wszyscy się zmieniamy... na lepsze...
Smażę powidła, robię przeciery pomidorowe, czasem kombinuję i powstaje takie coś - zapraszam - spróbujcie :)
Składniki na 6 półlitrowych słoiczków:
3-4 kg pomidorów
1 duuuuży bakłażan
3 cebule
6 ząbków czosnku
papryczka chili
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprwy, ja użyłam 2 łyżki przyprawy bałkańskiej kupionej na lokalnym bazarku, wy możecie pomieszać sól, pieprz, trochę papryki i co tam lubicie :)
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić, wrzucić do garnka i podgrzewać - powstanie taka pomidorowa zupa. Gotować odparowując płyn ok. godzinę.
Bakłażana pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, włożyć bakłażana, podsmażyć, dodać całość do pomidorów, drobno pokroić papryczkę (po wyjęciu pestek), gotować jakieś 40 minut.
Przygotować słoiki - porządnie umyć i sparzyć, wlać do nich sos i wstawić do piekarnika, nagrzać go do 140 stopni, pasteryzować 40 minut, wyłączyć piekarnik i pozostawić słoiki do całkowitego wystygnięcia.
A gotowego sosu można użyć do makaronu, wystarczy ugotować makaron, podgrzać sos, polać, ewentualnie posypać parmezanem i już! Obiad gotowy migiem :)
Ja do swojego dodałam resztki wędlin i parówki z lodówki, spójrzcie na zdjęcie poniżej, czyż nie pycha?
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/09/sos-bakazanowo-pomidorowy-gotowiec-na.html