Wykonanie
Składniki:podwójna
pierś z kurczaka1
cebula3 ząbki
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów1
papryczka chili1 puszka
kukurydzy0 , 5 litra gorącego rosołu5 łyżek litra
przecieru pomidorowego20dkg
ryżu do risottotarty
parmezanoliwa z oliwekprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra, słodka,
kurkumySposób wykonania
Papryczkę chili oczyszczam z pestek.
Cebulę i
czosnek obieram. Siekam na drobno.
Kukurydzę odcedzam z puszki. Na patelni rozgrzewam
oliwę z oliwek, dodaję
cebulę,
papryczkę chili.
Kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję w kostkę, a następnie smażę razem z
cebulą i papryczką. Dodaję wszystkie
przyprawy i smażę do zrumienienia. Dodaję
ryż,
kukurydzę, a po kilku minutach
pomidory. Wszystko razem podsmażam, po chwili dodaję gorący
bulion drobiowy,
przecier pomidorowy. Całość wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut. Posypuje startym
parmezanem.