ßßß Cookit - przepis na Meksykanotto

Meksykanotto

nazwa

Wykonanie

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 papryczka chili
1 puszka kukurydzy
0 , 5 litra gorącego rosołu
5 łyżek litra przecieru pomidorowego
20dkg ryżu do risotto
tarty parmezan
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, kurkumy
Sposób wykonania
Papryczkę chili oczyszczam z pestek. Cebulę i czosnek obieram. Siekam na drobno. Kukurydzę odcedzam z puszki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę, papryczkę chili. Kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję w kostkę, a następnie smażę razem z cebulą i papryczką. Dodaję wszystkie przyprawy i smażę do zrumienienia. Dodaję ryż, kukurydzę, a po kilku minutach pomidory. Wszystko razem podsmażam, po chwili dodaję gorący bulion drobiowy, przecier pomidorowy. Całość wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut. Posypuje startym parmezanem.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/07/meksykanotto.html