Wykonanie
Zrobiłam pyszną potrawkę, znowu mnóstwo składników ale przepis warty do wypróbowania. Dla mnie to był test, bo chciałam trochę poeksperymentować ze składnikami w nowych, kulinarnych zestawieniach, np. czy
jabłko pasuje z
bakłażanem i
ciecierzycą.
Szczerze mówiąc to byłam niepewna co do tego związku ale na próżno. Potrawka z
jagnięciny z
bakłażanem,
jabłkiem i
ciecierzycą okazała się dobrym pomysłem, nie za ostre
curry, które podałam z
szafranowym ryżem, a jak ugotować
ryż rodem z perskiej kuchni to się dowiecie z następnego postu. Składniki:400 g udźca jagnięcego1
cebula4 ząbki
czosnku3
bakłażany, średniej wiekości2
winne jabłka4 dl
wody8 kapsułek
kardamonu1 ½ łyżeczki
curry w proszku1 ½ łyżeczki
kminu (nie
kminku)1 łyżeczka mielonej
kolendry2 łyżki
przecieru pomidorowego1 puszka
ciecierzycy1 doniczka świeżej
kolendryolej do smażeniaWykonanie:Podziel
mięso na mniejsze kawałki. Podsmaż w niewielkiej ilości
oleju.Obierz i posiekaj
cebulę. Obierz
czosnek i wyciśnij przez praskę wraz ze wszystkimi, suchymi
przyprawami i
przecierem pomidorowym. Zacznij gotować potrawkę na małym ogniu.Obierz
jabłka, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj
curry około godziny.W międzyczasie podziel
bakłażany na nieco większe kawałki i
posól. Zostaw na parę minut, aż puszczą sok.Smaż
bakłażany na
oleju, a następnie dodaj do
curry wraz z
ciecierzycą.Tuż przed podaniem posyp świeżą
kolendrą.Jeśli lubisz kuchnię LCHF, to ten przepis jest akurat na twoje
cebulki smakowe, a wszystkim innym co jedzą węglowodany bez ograniczeń polecam
curry z
ryżem lub z pęczakiem.Polecane przepisyPerski gulasz z
baraniny z auberżyną i łupanym
grochemGhormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi
limonkamiGrillowany
bakłażan z
jogurtowym sosemPerski gulasz z
jagnięciny i
soczewicyI znowu orientalne zapachy w mojej kuchni