Wykonanie
I znowu orientalne zapachy w mojej kuchni
Nic nie poradze, ze uwielbiam kuchnie orientalna.
Przyprawy orientalne sa aromatyczne, smaczne i zdrowe, wiec ich nie zaluje w mojej kuchni. Od dawna kupuje roznego rodzaju
przyprawy w nasionkach, praze ,
miele i lacze w fascynujace smakiem kombinacje.
Dzisiaj kolejna propozycja na ostro lub mniej ostro jak kto woli, indyjskie
curry jalfrezi.
Przyprawy w potrawach
indyjskich to podstawa. Ugotowanie takiej potrawy wymaga naprawde wiele roznych przypraw, ktore nadaja daniu smak i kolor, piekne odcienie czerwieni, przechodzace w braz czy zolc. Mam na mysli tu prawdziwe
przyprawy i
ziola azjatyckie, a nie
przecier pomidorowy podsmakowany odrobina
imbiru.
Mowiac szczerze nie spotkalam sie z dobra restauracja hinduska, gdzie naprawde kroluja
przyprawy. Doszlam dawno do wniosku, ze musze sie nauczyc gotowac po hindusku. Na
podroz do Indii na razie sie nie zanosi, ale Indie przyjechaly do mnie, bo mam przyjaciolke z tych traktow, ktora fantastycznie gotuje, wiec wiem jak takie oryginalne danie smakuje. Ona tez zdradzila mi tajniki swojej kuchni, ktorymi chce sie z
wami podzielic.Jalfrezi to indyjskie
curry bardzo aromatyczne zawierajce
miedzy innymi
gorczyce,
kmin i
kozieradke. Do tej
curry wymagana jest
jagniecina, wiec pierwsza przeszkoda do pokonania, zdobyc
jagniecine w Polsce. Powiedzcie jak wy to robicie, bo ja bedac w Polsce jeszcze sie nie spotkalam z
jagniecina w sklepie.
Przepis na indyjskie
curry jalfreziSkładniki:5-6 porcji400-500 g
jagnięciny na gulasz1
cebula2 ząbki
czosnku1 czerwone
chili1 puszka
pomidorów rozdrobnionychpeczek świeżej
kolendrysólPasta jalfrezi2 zabki
czosnku5 cm
imbiru1 łyżka
kurkumy1 zielone
chili2 łyżki
oleju z
orzeszków ziemnych lub rzepakowego2 łyżki
przecieru pomidorowegosól2 łyżeczki nasion
kminu1 łyżeczka nasion
gorczycy brązowej1 łyżeczka nasion
kolendry1 łyżeczka nasion
kozieradkiWykonanie:Zacznij od zrobienia pasty jalfrezi. Wszystkie nasiona podpraz na patelni. Uwazaj , aby sie nie przypalily, tylko zrumienily.Zmiel nasiona w mlynku lub w mozdzierzu.Obiez
imbir i
czosnek, oczysc
chili z pestek i pokroj. Dodaj przecier i
olej, zmiksuj. Wymieszaj ze zmielonymi
przyprawami. Tak przygotowana pasta to porcja przewidziana na
curry jalfrezi.Zacznij gotowac
curry od
miesa. Pokroj
mieso na
male 3 cm kawalki. Podsmaz na
oleju wraz z
czosnkiem,
chili i
kurkuma. Jesli lubisz bardziej na ostro mozesz dodac wiecej
chili.Na koniec dodaj
pomidory z puszki i pokrojona
kolendre. Gotuj
curry, az
mieso bedzie miekkie, okolo 1,5 godziny.Polecane przepisyOrientalny pilau
ryżPerski gulasz z
baraniny z auberżyną i łupanym
grochemKurczak jalfreziGhormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi
limonkamiPotrawka z
jagnięciny z
bakłażanem,
jabłkiem i
ciecierzycą