Wykonanie
Curry vindaloo czyli
ocet i
czosnek, a przy tym bardzo aromatyczny sos pachnący włoskim
koprem,
goździkami i
kolendrą. Po świątecznych słodkościach naszła mnie ochota na ostre jedzonko.
Curry gotowałam i prezentowałam na codojedzenia już nie jeden raz. Dzisiaj kolej na kolejne
curry, które w rzeczywistości jest bardzo ostre. Przygotowując
curry vindaloo zastanawiałam ile
chili użyć. Obiad dla gości…wiadomo jak to jest. Zdecydowałam, że będzie w miarę ostro i udało się, bo nawet moje najmłodsze nie pogardziło. I jak to bywa z
curry koniecznie trzeba podać z
ryżem i naan .
Curry vindalooSkładniki:8 – 10 porcji1,2 kg
wołowiny bez kości2 duże
cebule7 ząbków
czosnku1 czerwona
chili2 łyżki utartego
imbiru6 dużych
pomidorów50 ml
octu balsamicznegosól do smakuPasta vindaloo3 ząbki
czosnku2 łyżki utartego
imbiru1 łyżeczka wędzonych
płatków chili2 suszone czerwone
chili4 łyżki
olejugarść świeżej
kolendry3 łyżki
pomidorowego przecieru6
goździków1 ½ łyżeczki nasion
czarnego pieprzu3 łyżeczki nasion
kolendry3 łyżeczki nasion włoskiego
kopru2 łyżeczki nasion
kozieradkiZacznij od przygotowania pasty vindaloo. Upraż nasiona na suchej patelni, a
potem zgnieć w moździerzu.
Kolendrę, oczyszczoną
chili,
imbir i
czosnek pokrój, a następnie zmiksuj z resztą składników na gruboziarnistą masę.Podziel
mięso na mniejsze kawałki i zrumień na
oleju. Dodaj pastę vindaloo i smaż razem przez chwilę. Przełóż do garnka. W tej same patelni zeszklij pokrojoną
cebulę w kostkę, oczyszczoną
chili,
imbir,
ocet, obrany
czosnek w całości i pokrojone
pomidory. Dodaj do
mięsa i ewentualnie podlej szklanką
wody. Gotuj
curry na bardzo wolnym ogniu, aż
mięso będzie bardzo miękkie. Zajęło mi to prawie 2 godziny. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną
kolendrę.Polecane przepisyKuchnia hinduska-
kurczak tikka
masalaKurczak jalfreziTikka
masala – eksplozja smaków
Curry wołowe z
ciecierzycąPikantne
curry z
jagnięciny