Wykonanie
Pomysł na
łososia w
curry. Polecam, naprawdę warto spróbować tej popularnej u nas
rybki w zupełnie innym wydaniu. Danie smaczne i szybkie.
Składniki:300-350 g
łososia1 średnia
cebula - drobno pokrojona2-3
pomidory pokrojone w kostkęmaly kawałek
imbiru - drobno posiekany3 ząbki
czosnku przeciśnięte3-4 liście
curryświeża posiekana
kolendra do przybrania
olej do smażenia
Przyprawy:
sól do smaku, 1 łyżeczka czerwonego
chili, 1/4 łyżeczki
kurkumy, 2 łyżeczki
kolendry mielonej, 1/2 łyżeczki
gorczycy, 1 łyżeczka fish
masala.Przygotowanie:Na patelni rozgrzewamy
olej. Kiedy jest gorący wsypujemy
gorczycę i liście
curry, a po około minucie dodajemy
cebulę, i smażymy na szklisto. Dodajemy
czosnek i
imbir i smażymy przez chwilkę. Następnie dodajemy
pomidory i smażymy do chwili aż będą zupełnie miękkie. Dodajemy
sól (ja dodaję płaską łyżeczkę) oraz pozostałe
przyprawy i mieszamy. Smażymy
purre mieszając ok. 5 minut, aż zapach
surowych pomidorów nie będzie wyczuwalny. Wlewamy szklankę
wody, mieszamy i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Następnie wkładamy kawałki
ryby, przykrywamy i gotujemy tak ok. 5 -7 minut. Po tym czasie delikatnie mieszamy
rybę z sosem i gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie
łosoś powinien być już ugotowany. Ważne, aby nie gotować zbyt długo, gdyż
ryba może się rozpadać. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki świeżej posiekanej
kolendry.Smacznego :-)