ßßß Cookit - przepis na Brązowa ciecierzyca (cieciorka) po indyjsku w przyprawach / Punjabi kala chana masala

Brązowa ciecierzyca (cieciorka) po indyjsku w przyprawach / Punjabi kala chana masala

nazwa

Wykonanie

Potrzebne składniki:
1 kubek brązowej ciecierzycy
2 cebule
2 pomidory
2 zielone chili
1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
Przyprawy: 2 cm kawałek cynamonu, 2 strąki zielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki asafetydy, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki czerwonego chili, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonych nasion kozieradki, 1/2 łyżeczki amchur (proszek z mango), 2 goździki.
olej do smażenia
świeża kolendra
sól do smaku.
Do dzisiejszego przepisu użyłam brązowej odmiany ciecierzycy.
Należy ją namoczyć na noc. Kolejnego dnia ugotować w czystej wodzie z dodatkiem: liścia laurowego, goździków, cynamonu, kardamonu, pół łyżeczki soli. Ja gotowałam w szybkowarze - jakieś 4-5 gwizdków.
Jedną z cebul kroimy na średnie kawałki i smażymy na brązowo na odrobinie oleju. Następnie, gdy ostygnie przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy zielone chili, kmin, kozieradkę oraz 2-3 łyżki wody i blendujemy na gładką masę. Pomidory blendujemy na purre.
W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy asafetydę, a następnie drobno posiekaną drugą cebulę i smażymy na złoto. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i mieszamy. Po 2 minutach dodajemy pastę cebulową, czerwone chili, kolendrę mieloną, kurkumę i mieszamy. Następnie dodajemy purre pomidorowe, mieszamy i smażymy, aż przestanie być wyczuwalny ich surowy zapach. Ponadto olej powinien oddzielić się od sosu (ok. 5-7 minut na średnim ogniu). Następnie dodajemy do sosu brązową ciecierzycę - razem z wodą w której się gotowała, mieszamy i gotujemy do czasu aż sos stanie się gęsty. Dodajemy machur, garam masalę oraz solimy do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Przybieramy świeżą posiekaną kolendrą.
PS - przypominam o konkursie http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/12/konkurs-z-bombay-bazaar.html
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/12/brazowa-ciecierzyca-w-przyprawach.html