Wykonanie
Pochmurnie i zimno. Na takie dni proponuję rozgrzewające danie z kuchni indyjskiej
kurczak jalfrezi. Talerz pełen
ostrego zawiesistego
curry, aromatycznego
ryżu,
jogurtu i chapati z pełnoziarnistej
mąki. Lista przypraw jak zwykle bardzo długa, ale mnie to nie zraża. Lubię mieszać i drażnić podniebienie.
Kurczak jalfreziSkładniki: na 5-8 porcjiPasta jalfrezi1 łyżka nasion
kminu rzymskiego1 ½ łyżeczki nasion
kolendry1 ½ łyżeczki
gorczycy1 ½ łyżeczki
kozieradki3
czerwone chilli4 ząbki
czosnkugarść świeżej
kolendry2 łyżki
przecieru pomidorowego2 łyżki
oleju1 łyżka
kurkumy5 cm świeżego
imbiruNasiona przypraw upraż na suchej patelni, po czym zmiel w młynku lub rozetrzyj w moździerzu.
Czosnek,
chili i
imbir oczyść, pokrój w kostkę. Dodaj
kolendrę,
olej, przecier,
kurkumę i zmiksuj na pastę. Wymieszaj z resztą przypraw.
Curry jalfrezi800 g
piersi z kurczaka2
cebulegarść posiekanej
kolendry, zachowaj część do dekoracji2 łyżki
oleju2 puszki pokrojonych
pomidorówPodziel
mięso na kawałki. Podsmaż na patelni. Pokrój
cebulę w kostkę i zeszklij na
oleju. przełóż
kurczaka i
cebulę do dużego garnka, dodaj pastę jalfrezi i pokrojone
pomidory z puszki, przypraw
solą. Gotuj
curry przez około 40 minut
Podaj
curry z
ryżem ugotowanym na sypko. Jako przystawkę proponuję
jogurt z dodatkiem świeżej
kolendry,
miodu i
soku z limonki. Proporcje wedle smaku. Przygotowałam chlebek chapati (przepis wkrótce) ale chlebek naan nie mniej pasuje do tego dania.Polecane przepisyProsty przepis na
kurczak tikka
masalaKuchnia hinduska-
kurczak tikka
masalaI znowu orientalne zapachy w mojej kuchni
Curry vindaloo czyli
ocet i
czosnekWegetariańskie
curry Dahl