Wykonanie
Dziś skusiłam się i ugotowałam gheime, perski gulasz z
jagnięciny i
żółtej soczewicy w towarzystwie smażonych
ziemniaków.Uwielbiam perską kuchnię, a nauczyłam się gotować po persku od mojego drogiego
męża, który właśnie pochodzi z
Iranu i jest bardzo dobrym domowym kucharzem. Cóż, dzisiejszy obiad to jednak moja pełna zasługa, ponieważ to właśnie ja ugotowałam gulasz od A do Z.Gheime gulasz zawiera ogólnodostępne
przyprawy na polskim rynku. Podstawową
przyprawą w tym daniu sa suszone
limonki. To właśnie dzięki nim gulasz zawdzięcza swój charakterystyczny trochę kwaskowaty smak. Inne
przyprawy w gulaszu są skomponowane wedle mojego osobistego smaku.Z dost ę pnością do
jagnięciny to trochę różnie w Polsce. Gotowałam ten gulasz na dobrej
wołowinie i też mi dobrze wyszedł.Składniki:Na 5 porcji400 g
jagnięciny,
stek1
cebula3 ząbki
czosnku2 dl
żółtej soczewicy3 suszone
limonki1 łyżka
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
kminu1 łyżeczka
kolendry w proszku1 szczypta
chili w proszku2 łyżeczki
soli2 duże
ziemniakiWykonanie:Obierz
cebulę i
czosnek. Posiekaj
cebulę, a
czosnek przeciśnij.Podziel
mięso na mniejsze kawałki i podsmaż z
cebulą i
czosnkiem w niewielkiej ilosci
oleju.Dodaj wszystkie
przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę.Przenieś wszystko do dużego garnka. Zalej gorącą
wodą.Dodaj suszone
limonki- zr ó b dziurki widelcem oraz
przecier pomidorowy, a na koniec pos ó l.Gotuj gulasz okolo 30 minut, jeśli to
jagnięcina. Po tym czasie dodaj opłukaną
soczewicę i gotuj aż
mięso będzie miękkie, na og ó ł jeszcze ze 40 minut.
Soczewica nie może się rozgotować.Usmaż
ziemniaki w niewielkiej ilości
oleju i dodaj je do ugotowanego gulaszu.
Podawaj gulasz z
ryżem.Polecane przepisyPerski gulasz z
baraniny z auberżyną i łupanym
grochemGhormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi
limonkamiKrolewski
owoc w perskim gulaszu z
kurczakaJak upiec
mięso w kawałkuPotrawka z
jagnięciny z
bakłażanem,
jabłkiem i
ciecierzycą