ßßß Cookit - przepis na Perski gulasz z jagnięciny i soczewicy

Perski gulasz z jagnięciny i soczewicy

nazwa

Wykonanie

Dziś skusiłam się i ugotowałam gheime, perski gulasz z jagnięciny i żółtej soczewicy w towarzystwie smażonych ziemniaków.
Uwielbiam perską kuchnię, a nauczyłam się gotować po persku od mojego drogiego męża, który właśnie pochodzi z Iranu i jest bardzo dobrym domowym kucharzem. Cóż, dzisiejszy obiad to jednak moja pełna zasługa, ponieważ to właśnie ja ugotowałam gulasz od A do Z.
Gheime gulasz zawiera ogólnodostępne przyprawy na polskim rynku. Podstawową przyprawą w tym daniu sa suszone limonki. To właśnie dzięki nim gulasz zawdzięcza swój charakterystyczny trochę kwaskowaty smak. Inne przyprawy w gulaszu są skomponowane wedle mojego osobistego smaku.
Z dost ę pnością do jagnięciny to trochę różnie w Polsce. Gotowałam ten gulasz na dobrej wołowinie i też mi dobrze wyszedł.
Składniki:
Na 5 porcji
400 g jagnięciny, stek
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 dl żółtej soczewicy
3 suszone limonki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka kolendry w proszku
1 szczypta chili w proszku
2 łyżeczki soli
2 duże ziemniaki
Wykonanie:
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij.
Podziel mięso na mniejsze kawałki i podsmaż z cebulą i czosnkiem w niewielkiej ilosci oleju.
Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę.
Przenieś wszystko do dużego garnka. Zalej gorącą wodą.
Dodaj suszone limonki- zr ó b dziurki widelcem oraz przecier pomidorowy, a na koniec pos ó l.
Gotuj gulasz okolo 30 minut, jeśli to jagnięcina. Po tym czasie dodaj opłukaną soczewicę i gotuj aż mięso będzie miękkie, na og ó ł jeszcze ze 40 minut. Soczewica nie może się rozgotować.
Usmaż ziemniaki w niewielkiej ilości oleju i dodaj je do ugotowanego gulaszu.
Podawaj gulasz z ryżem.
Polecane przepisy
Perski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem
Ghormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi limonkami
Krolewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka
Jak upiec mięso w kawałku
Potrawka z jagnięciny z bakłażanem, jabłkiem i ciecierzycą
Źródło:http://codojedzenia.pl/perski-gulasz-z-jagnieciny-i-soczewicy