Wykonanie
Oto kolejny pyszny
mięsny gulasz pochodzący z perskiej kuchni, gulasz z
bakłażanem i
winogronami . Kuchnia perska zawiera mnóstwo potraw z
bakłażanem, który ja sama bardzo lubię.
Dzisiejszy przepis na perski gulasz zawiera
winogrona… zielone, kwaśne, małe, niedojrzałe
winogrona, które dostarczają potrawie niezbędnego kwasu. Pewnie myślicie skąd ja wytrzasnęłam niedojrzałe
winogrona teraz o tej
porze, kiedy one właściwie są już dojrzałe i słodkie. Otóż latem zrywam około 2 kg zielonych
winogron i po przyjeżdzie do domu przechowuję je w zamrażalce. Kiedy gotuję gulasz z
bakłażanem i
winogronami, rozmrażam około 40
winogron.Moje
winogrono jest jeszcze za
młode i nie owocuje, ale moja przyjaciółka zawsze robi mi zapas na zimę, bo jej
winogrono to istny busz! Jestem jej za to bardzo wdzięczna.
Winogrona jak wspomniałam są niedojrzałe, jeszcze okrągłe, twarde i bardzo kwaśne.
Gulasz najlepiej smakuje ugotowany z
młodej baraniny czyli tak zwanej
jagnięciny. Czasami gotuję ten gulasz z
wołowiny, ale wtedy to zajmuje trochę więcej czasu, wiadomo …
wołowina.Składniki: na 5 – 8 porcji2 duże
bakłażany800 g
baraniny1 ½ l wrzątku1 duża
cebula4 ząbki
czosnku2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżka
kurkumy1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1 łyżeczka nation
kolendry½ łyżeczki
słodkiej papryki w proszku½ łyżeczki
czarnego pieprzuszczypta
pieprzu jkajeńskiego40 zielonych, twardych i niedojrzałych
winogronolej do smażenia
sól do smakuWykonanie:Usuń szypułki z
bakłażanów i pokrój w cienkie plasterki.
Posól i odstaw na 20 minut, po czym osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na rozgrzanym
oleju z obu stron.Na suchej patelni zrumień nasiona
kminu i
kolendry, a następnie zgnieć w mozdzierzu.Pokrój
mięso na małe kawałki. Pokrój w kostkę
cebulę i przeciśnij
czosnek przez praskę. Podsmaż
mięso z
cebulą,
czosnkiem i
przyprawami. Przełóż do garnka dodaj
przecier pomidorowy i wrzątek.
Posól i gotuj gulasz przez godzinę.Po godzinie dodaj
winogrona (u mnie rozmrożone) i gotuj gulasz jeszcze przez 30 minut.Kiedy
mięso jest już miękkie dodaj usmażone
bakłażany i lekko zamieszaj. Doprowadz gulasz do wrzenia i zdejmij z kuchni. Nir gotuj długo, ponieważ smażony
bakłażan szybko się rozgotowuje.Podawaj gulasz z
ryżem na sypko .
Polecane przepisyGulasz
mięsny z
cukinią i
soczewicąGulasz
mięsny z
wołowiny i
fasoliPerski gulasz z
baraniny z auberżyną i łupanym
grochem