ßßß Cookit - przepis na Perski gulasz z bakłażanem i winogronami

Perski gulasz z bakłażanem i winogronami

nazwa

Wykonanie

Oto kolejny pyszny mięsny gulasz pochodzący z perskiej kuchni, gulasz z bakłażanem i winogronami . Kuchnia perska zawiera mnóstwo potraw z bakłażanem, który ja sama bardzo lubię.
Dzisiejszy przepis na perski gulasz zawiera winogrona… zielone, kwaśne, małe, niedojrzałe winogrona, które dostarczają potrawie niezbędnego kwasu. Pewnie myślicie skąd ja wytrzasnęłam niedojrzałe winogrona teraz o tej porze, kiedy one właściwie są już dojrzałe i słodkie. Otóż latem zrywam około 2 kg zielonych winogron i po przyjeżdzie do domu przechowuję je w zamrażalce. Kiedy gotuję gulasz z bakłażanem i winogronami, rozmrażam około 40 winogron.
Moje winogrono jest jeszcze za młode i nie owocuje, ale moja przyjaciółka zawsze robi mi zapas na zimę, bo jej winogrono to istny busz! Jestem jej za to bardzo wdzięczna. Winogrona jak wspomniałam są niedojrzałe, jeszcze okrągłe, twarde i bardzo kwaśne.
Gulasz najlepiej smakuje ugotowany z młodej baraniny czyli tak zwanej jagnięciny. Czasami gotuję ten gulasz z wołowiny, ale wtedy to zajmuje trochę więcej czasu, wiadomo …wołowina.
Składniki: na 5 – 8 porcji
2 duże bakłażany
800 g baraniny
1 ½ l wrzątku
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nation kolendry
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta pieprzu jkajeńskiego
40 zielonych, twardych i niedojrzałych winogron
olej do smażenia
sól do smaku
Wykonanie:
Usuń szypułki z bakłażanów i pokrój w cienkie plasterki. Posól i odstaw na 20 minut, po czym osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Na suchej patelni zrumień nasiona kminu i kolendry, a następnie zgnieć w mozdzierzu.
Pokrój mięso na małe kawałki. Pokrój w kostkę cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż mięso z cebulą,czosnkiem i przyprawami. Przełóż do garnka dodaj przecier pomidorowy i wrzątek. Posól i gotuj gulasz przez godzinę.
Po godzinie dodaj winogrona (u mnie rozmrożone) i gotuj gulasz jeszcze przez 30 minut.
Kiedy mięso jest już miękkie dodaj usmażone bakłażany i lekko zamieszaj. Doprowadz gulasz do wrzenia i zdejmij z kuchni. Nir gotuj długo, ponieważ smażony bakłażan szybko się rozgotowuje.
Podawaj gulasz z ryżem na sypko .
Polecane przepisy
Gulasz mięsny z cukinią i soczewicą
Gulasz mięsny z wołowiny i fasoli
Perski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem
Źródło:http://codojedzenia.pl/perski-gulasz-z-baklazanem-i-winogronami