Wykonanie
I znowu
soczewica na obiad . Tym razem wybrałam
soczewicę puy. Bardzo lubię przyrządzać dania z tej
soczewicy, bo zachowuje ona swój naturalny kolor i kształt po ugotowaniu, jest lekko
pieprzna w smaku i nie wymaga namaczania.
Soczewica puy pasuje do większości warzyw, a dzisiaj postanowiłam ją ożenić ze
szpinakiem. Lekkie danie na obiad
Warzywny gulasz z
soczewicy puySkładniki:2- 3 porcje100 g
soczewicy puy1 duża
marchewka1 łodyga
naciowego selera, duża3
ziemniaki1
cebula2 duże ząbki
czosnku400 ml
bulionu z kurczaka2 łyżki
oliwy z oliwek5 łyżek
śmietanki2 łyżki posiekanego świeżego
tymianku2 łyżki posiekanej
pietruszki1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
curry w proszku
sól i
pieprz do smaku100 g
świeżego szpinakuPokrój
cebulę,
marchewkę,
ziemniaki i
seler w kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż warzywa do garnka, dodaj
bulion,
zioła,
przyprawy i gotuj gulasz około 40 minut. Pod koniec gotowania dopraw gulasz
solą i
pieprzem. Dodaj
śmietankę,
szpinak i zagotuj.
Szpinak potrzebuje jedynie trochę “zwiednąć”.
Polecane przepisyVegetariańskie
curry z
bakłażanem i
fasolą black eyeSzybkie wegetarianskie
curry z
ciecierzycaDyniowe placuszki na ostroOrientalny pilau
ryżKlopsiki z
cukinii i
soczewicy