Wykonanie
Primo piatto
Wszyscy doskonale znamy smak i zalety naszej rodzimej fasolówki. Smaczna,pożywna i wartościowa, a najlepiej smakuje w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale również Włosi maja swoją wersję dania, które w pewnym stopniu przypomina nasza zupę. Mają jedną wspólną cechę.Zawierają w swoim składzie
fasolę. Sposób wykonania i konsystencja są nieco inne. Zupy we Włoszech są mało popularne,a jak sama nazwa wskazuje przeważa w tym daniu oczywiście
makaron.Dla mnie jest to jednak zupa .Podaję tu przepis, który poznałam kilka lat temu , który jest tradycją pewnej włoskiej rodziny,a i potrawa wydaje mi się bardzo prosta w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna.
Składniki:/na 4 osoby/300 g
fasoli /suchej lub mrożonej np.borlotti/1 ząbek
czosnku½
cebuli1 mała
marchewkakawałek
selera naciowego½ szklanki sosu pomidorowego/passata di pomodoro/3 łyżki
oliwy z oliwek250 g krótkiego makaronu/użyłam garganelli/750 ml
wywaru warzywnegopieprzsólzielona
pietruszka /drobno pokrojona/majeranek/kilka listków lub suszony/Wykonanie:Jeśli użyjemy do naszego dania
suchej fasoli,to należy ją dzień wcześniej,najlepiej wieczorem namoczyć.Ja wykorzystuję świeżą,ale mrożoną
fasolę,a więc wystarczy zalać ją wodą/ilość zależy od ilości porcji i żądanej gęstości/i gotować bez namaczania. Równocześnie ,kiedy gotuje się
fasola należy przygotować "sugo".Rozdrobnić w mikserze
cebulę,
marchew,
seler i poddusić na
oliwie ok.10 min., dodać czosnek/można go później wyjąć/
sos pomidorowy i chwilę gotować, a na koniec wsypać zieloną
pietruszkę. Sos powinien lekko zgęstnieć . Kiedy
fasola będzie już miękka należy 3/4 porcji wraz z
wodą przelać do miksera, dodać sos i zmiksować. Otrzymany krem przelać z powrotem do garnka z pozostałą
fasolą . Do gotującej się gęstej mieszanki
fasolowo -pomidorowej wrzucić
makaron i gotować razem ok. 5 min. Całość należy od czasu do czasu mieszać , aby
makaron nie przywarł do dna. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem . Zdjąć garnek z ognia i pozwolić na mały odpoczynek. W tym czasie
makaron powinien stać się miękki i wchłonąć smak. Gotowe danie podawać posypane
startym serem parmezan, lub podsmażonymi skwarkami z
boczku, dodać kilka listków
majeranku.