Wykonanie
Bardzo lubię
szpinak, więc kiedy napotkałam przepis na zupę
szpinakową, postanowiłam go wypróbować. Zupa jest prosta i szybka. Warta spróbowania, jednak mimo wszystko, osobiście wolę
szpinak w naleśnikach ;)
Składniki:2 łyzki
oliwy4 ząbki
czosnku130 g
selera2
marchewki (200 g)1
pietruszka (100 g)1
cebula (100 g)1,1 litra
wywaru warzywnego (lub drobiowego)500 g
mrożonego szpinakusólświeżo mielony
pieprzok 100ml
śmietanyopcjonalnie:
jajka ugotowane na twardoW garnku rozgrzej 2 łyżki
oliwy, wrzuć
czosnek i podsmaż około minuty - uważaj żeby
czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dodaj starty na tarce jarzynowej
seler,
marchew,
pietruszkę i pokrojoną w piórka
cebulę. Smaż na wolnym ogniu około 5 minut.
Warzywa zalej
bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj
szpinak i gotuj pod przykryciem. Kiedy
szpinak się rozmrozi gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku
solą oraz
pieprzemW miseczce wymieszaj
śmietanę z niewielką ilością zupy, tak żeby
śmietana się ogrzała. Wlej całość do garnka i połącz z resztą zupy. Podgrzej jeszcze chwilkę. Podawaj z
jajkiem na twardo.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Zupa szpinakowa