ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: dyniowy krem

na oko, na język: dyniowy krem

nazwa

Wykonanie

zupa krem z dyni
O ile mnie pamięć nie myli nigdy nie jadłem dyni. Błąd! Jadłem raz, rok temu, w pewnej restauracji - w postaci właśnie takiej zupy. I tak chodziła za mną ta zupa przez rok. Kupiłem więc w końcu kawałek dyni, podzieliłem, zostawiając część na ciasto, a część przeznaczyłem na ten, jak się okazało, przepyszny krem. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla (jest nieznacznie urozmaicony).
Składniki:
ok. 1 kg dyni (u mnie na zupę wyszło ok. 800 g)
1 niezbyt duża marchew
1 mała pietruszka lub pół większej
pół średniej wielkości cebuli
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu drobiowego (może być nawet z dwóch kostek)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Dynię umyć i obrać, usunąć środek z pestkami i pokroić. Pozostałe warzywa także umyć i obrać, a następnie pokroić na kawałki. Wszystko wrzucić do garnka i dodać 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażyć ciągle mieszając przez ok. 3-5 min.
Po tym czasie wlać gorący lub wrzący bulion. Gotować pod przykryciem przez ok. 20-30 min., aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, dodać ok. łyżeczkę soli i nieco pieprzy (do smaku) i zmiksować blenderem ręcznym.
Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można też przyozdobić pietruszką lub bazylią i kleksem śmietany 18%.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/10/dyniowy-krem.html