Wykonanie
zupa krem z dyniO ile mnie pamięć nie
myli nigdy nie jadłem dyni. Błąd! Jadłem raz, rok temu, w pewnej restauracji - w postaci właśnie takiej zupy. I tak chodziła za mną ta zupa przez rok. Kupiłem więc w końcu kawałek dyni, podzieliłem, zostawiając część na ciasto, a część przeznaczyłem na ten, jak się okazało, przepyszny krem. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla (jest nieznacznie urozmaicony).
Składniki:ok. 1 kg dyni (u mnie na zupę wyszło ok. 800 g)1 niezbyt duża
marchew1 mała
pietruszka lub pół większejpół średniej wielkości
cebuli2 ząbki
czosnku3 szklanki
bulionu drobiowego (może być nawet z dwóch kostek)3 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzDynię umyć i obrać, usunąć środek z pestkami i pokroić. Pozostałe warzywa także umyć i obrać, a następnie pokroić na kawałki. Wszystko wrzucić do garnka i dodać 3 łyżki
oliwy z oliwek. Podsmażyć ciągle mieszając przez ok. 3-5 min.Po tym czasie wlać gorący lub wrzący
bulion. Gotować pod przykryciem przez ok. 20-30 min., aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, dodać ok. łyżeczkę
soli i nieco
pieprzy (do smaku) i zmiksować blenderem ręcznym.Zupę można podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym. Można też przyozdobić
pietruszką lub
bazylią i kleksem
śmietany 18%.