Przepis na zdrową, sycącą i dietetyczną zupę z selera naciowego. Przepis otrzymany od znajomej, dziękuje Kasiu :)Składniki400 g selera naciowego1 cebula80g serka topionego (jeżeli w wersji dietetycznej to pominąć ten składnik)oliwa z oliwek1l wywaru warzywnegosól, pieprz, pietruszkasól, pieprz do smaku100 ml jogurtu naturalnego bez cukruSposób przygotowania:seler dokładnie umyć i pokroić na drobne plasterki , liście odłożyć np do dekoracjicebulę posiekać w kostkę z garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i dusić na niej do miękkości cebulę wraz z seleremdodać wywar warzywny i doprawić według uznania (dodać serek o ile nie przygotowujecie wersji dietetycznej)zupę zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać ok. 15 minutdodać śmietanę lub jogurt, dokładnie wymieszać i zdjąć z ogniapo ostygnięciu zupy, wszystko rozdrobnić za pomocą blendera (nie trzeba tego robić dokładnie ponieważ chrupiące kawałki selera w zupie nadają jej niesamowitego smaku)