Wykonanie
Tradycyjna grochówka z łuskanego
grochu kojarzy mi się z obozami wędrownymi, menażką i unoszącym się aromatem
majeranku. Taką grochówkę robiła też moja mama szczególnie w okresie zimowym. Moja dzisiejsza wersja tej popularnej zupy różni się od oryginału tym, że użyłam do jej wykonania
zielonego groszku. W ten sposób znacznie skraca się czas przygotowania zupy a jednocześnie zachowuje ona takie same walory smakowe. W podobny sposób przygotowują grochówkę Włosi i Holendrzy.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 50 min.Stopień trudności – łatwy
Składniki:250 gr
zielonego groszku ( może być mrożony)1 ząbek
czosnku1
marchewka1
cebula1 litr
wywaru warzywnego1 łodyga
selera naciowego70 gr
wędzonego boczku3 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzSposób wykonania:Pierwszy sposób:
marchewkę,
seler,
cebulę i
czosnek drobno siekamy i smażymy na
oliwie około 10 mim.następnie dodajemy pokrojony w kostkę
boczek i smażymy jeszcze 5 min. w kolejnym kroku dodajemy
groszek, wlewamy gorący
bulion i gotujemy podprzykryciem na wolnym ogniu 30 min. pod koniec gotowania doprawiamy zupę
sola i
pieprzemDrugi sposób:
marchewkę,
seler,
cebulę i
czosnek drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach
oliwy około 10 min.następnie dodajemy
groszek, wlewamy gorący
bulion i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min. w tym czasie kroimy
boczek w kostkę i smażymy na 1 łyżce
oliwy aż się delikatnie zrumieni
bulion z warzywami miksujemy i ponownie wlewamy do garnka, dodajemy podsmażony
boczek i gotujemy jeszcze 15 min pod koniec gotowania doprawiamy zupę
solą i
pieprzem