ßßß Cookit - przepis na Grochówka z zielonego groszku

Grochówka z zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna grochówka z łuskanego grochu kojarzy mi się z obozami wędrownymi, menażką i unoszącym się aromatem majeranku. Taką grochówkę robiła też moja mama szczególnie w okresie zimowym. Moja dzisiejsza wersja tej popularnej zupy różni się od oryginału tym, że użyłam do jej wykonania zielonego groszku. W ten sposób znacznie skraca się czas przygotowania zupy a jednocześnie zachowuje ona takie same walory smakowe. W podobny sposób przygotowują grochówkę Włosi i Holendrzy.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
250 gr zielonego groszku ( może być mrożony)
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 cebula
1 litr wywaru warzywnego
1 łodyga selera naciowego
70 gr wędzonego boczku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Pierwszy sposób:
marchewkę, seler, cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie około 10 mim.
następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy jeszcze 5 min. w kolejnym kroku dodajemy groszek, wlewamy gorący bulion i gotujemy pod
przykryciem na wolnym ogniu 30 min. pod koniec gotowania doprawiamy zupę sola i pieprzem
Drugi sposób:
marchewkę, seler, cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach oliwy około 10 min.
następnie dodajemy groszek, wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min. w tym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy na 1 łyżce oliwy aż się delikatnie zrumieni
bulion z warzywami miksujemy i ponownie wlewamy do garnka, dodajemy podsmażony boczek i gotujemy jeszcze 15 min pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/06/Grochowka-z-zielonego-groszku.html