Wykonanie
Smaczna, pożywna, aromatyczna. Przepis Rachel Allen z książki " Rachel`s food for living "
Składniki :1 łyżka
oliwy125 g chorizo1
cebula1 łodyga
selera naciowego2 ząbki
czosnkupuszka
ciecierzycy + zalewa w której się znajduje ( 400 g )2 puszki po 400 g krojonych
pomidorów lub 8 świeżych, obranych ze skórki i pokrojonych1 l
bulionu z kurczaka ( użyłam
wywaru warzywnego )świeżo zmielony
pieprz,
sól250 g
świeżego szpinakuCebulę i
łodygę selera tniemy w kostkę. Do garnka wlewamy
olej. W tym czasie kiedy będzie się rozgrzewał kroimy chorizo na niezbyt grube plasterki i każdy plasterek na ćwiartki. Pocięte wrzucamy do rondla. Smażymy 1-2 minuty aż zacznie się wytapiać tłuszcz z
kiełbaski. Dodajemy
cebulę,
seler i poszatkowany lub starty
czosnek ( ja starłam ). Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut aż
cebula będzie miękka. Gdy
cebula będzie już ugotowana zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na parę minut, pamiętając o mieszaniu aż
cebula nabierze złotego koloru.Kolejno dodajemy
ciecierzycę wraz z zalewą w której się znajduje,
pomidory i
bulion. Doprawiamy
solą,
pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 20minut aż
pomidory będą miękkie a
ciecierzyca przejdzie
smakami. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy ponownie
solą i
pieprzem. Dokładamy
szpinak (
młody w całości jeśli jest starszy odrywamy łodyszki ), gotujemy 1 minutę i gotowe.Smacznego :)