Wykonanie
U mnie w ogrodzie
pomidory pięknie dojrzewają. Jeszcze mam ich za mało aby taką zupę sobie zrobić ale już niedługo :DNa razie zrobiła z kupnym
pomidorów, które są coraz smaczniejsze.Zupa pyszna, bardzo aromatyczna.Składniki:1 duża
cebula2 łyżki
oliwy1-2 ząbki
czosnku900 g
pomidorów1
czerwona papryka4
marchewki600 ml
wywaru z warzywsól,
pieprzCebulę obrać z łupin, przekroić na 4 części,
pomidory,
czosnek,
paprykę przekroić na pół (z
papryki usunąć nasiona,
czosnek pozostawić w łupinach),
marchewkę obrać pokroić na grubsze kawałki,
paprykę. Tak przygotowane warzywa ułożyć na dużej blasze do pieczenia, skropić
oliwą, obficie posolić, posypać świeżo zmielonym
pieprzem. Piec 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C (grzanie góra-dół).Upieczone warzywa przełożyć do robota kuchennego,
czosnek wycisnąć z łupin. Zalać odrobiną
wywaru z warzyw. Jedną niepełną chochlą wylać na blachę zeskrobując z dna blachy przypieczone warzywa, wlać do robota kuchennego. Zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać resztę
bulionu, podgrzać na małym ogniu, doprawić do smaku
solą,
pieprzem. Podawać z chrupiącym
chlebem, prażonym
słonecznikiem.Smacznego :)