ßßß Cookit - przepis na Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

U mnie w ogrodzie pomidory pięknie dojrzewają. Jeszcze mam ich za mało aby taką zupę sobie zrobić ale już niedługo :D
Na razie zrobiła z kupnym pomidorów, które są coraz smaczniejsze.
Zupa pyszna, bardzo aromatyczna.
Składniki:
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
1-2 ząbki czosnku
900 g pomidorów
1 czerwona papryka
4 marchewki
600 ml wywaru z warzyw
sól, pieprz
Cebulę obrać z łupin, przekroić na 4 części, pomidory, czosnek, paprykę przekroić na pół (z papryki usunąć nasiona, czosnek pozostawić w łupinach), marchewkę obrać pokroić na grubsze kawałki, paprykę. Tak przygotowane warzywa ułożyć na dużej blasze do pieczenia, skropić oliwą, obficie posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Piec 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C (grzanie góra-dół).
Upieczone warzywa przełożyć do robota kuchennego, czosnek wycisnąć z łupin. Zalać odrobiną wywaru z warzyw. Jedną niepełną chochlą wylać na blachę zeskrobując z dna blachy przypieczone warzywa, wlać do robota kuchennego. Zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać resztę bulionu, podgrzać na małym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z chrupiącym chlebem, prażonym słonecznikiem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2015/07/zupa-z-pieczonych-pomidorow.html