Wykonanie
Kochani!Na blogu
Chilli,
czosnek i
oliwa trwa już w najlepsze II edycja akcji ¡Viva España! Razem z Martynosią i Mirabelką rozpoczynamy swój udział w akcji Zuzi bardzo ciekawym gulaszem z
ciecierzycy z dodatkiem
świeżego szpinaku i pikantnego chorizo.Ten kataloński przepis pochodzi z portalu Food &
Wine .
Składniki na 6-8 porcji:500 g
ciecierzycykilka łyżek
oliwy1 duża
cebula4 ząbki
czosnku1
liść laurowy1 i 1/2 łyżeczki posiekanych listków rozmarynu/ 1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu500 g
świeżego szpinakuok. 250 g miękkiego chorizo2 puszki
pomidorów krojonych
sól,
pieprz1.
Ciecierzycę moczyć całą noc poprzedzającą przygotowanie potrawy. Należy ją zalać dużą ilością
wody, bo
pije jej naprawdę dużo. Rano odcedzić namoczoną
cieciorkę.2. Przełożyć
ciecierzycę do średniego garnka i zalać świeżą
wodą, tak aby przykrywała ją na ok. 5 cm. Osolić. Gotować przez około 2 godziny na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu i pilnując, aby nie wygotowała się
woda. W razie potrzeby
wodę uzupełniać tak, aby cała
cieciorką była nią przykryta. Ugotowaną odcedzić, zostawiając szklankę
wody z jej gotowania.3.
Czosnek przecisnąć przez praskę, posiekać drobno
cebulę.
Szpinak przebrać, usunąć większe ogonki, dokładnie opłukać. Otworzyć puszki z
pomidorami. Chorizo pokroić w plastry o grubości ok. 0,7 cm.4. W rondlu rozgrzać kilka łyżek
oliwy (musi przykrywać całe dno). Wrzucić
cebulę,
czosnek,
rozmaryn oraz
liść laurowy. Smażyć mieszając ok. 7 minut. Dodać
pomidory, podgrzewać aż całość zacznie bulgotać. Następnie dodać chorizo, ugotowaną
ciecierzycę. Dolać
wodę pozostawioną z gotowania
cieciorki i dusić wszystko około 10 minut.5. Dodać liście
szpinaku (większe porwać na mniejsze kawałki), wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Na końcu doprawić
solą i
pieprzem.