ßßß Cookit - przepis na Gulasz z chorizo i ciecierzycą

Gulasz z chorizo i ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

W tym miesiącu poza kuchnią arabską trwa hiszpańska akcja kulinarna organizowana przez Zuzię z bloga Chilli, czosnek, oliwa . Kuchnia hiszpańska jest również bardzo ciekawa i różnorodna, bardzo ją lubię. Dziś postanowiłyśmy wraz z Mirabelką i Anią przygotować hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycy wg jednego przepisu . Ja postanowiłam nieco go zmodyfikować, ponieważ wydaje mi się, że dzięki temu lepiej "wyciągnęłam" jego smak, szczególnie z chorizo. W oryginalnym przepisie do dania należało dodać szpinak, co też uczyniłam, jednak tak jak podejrzewałam, nie bardzo pasował mi konsystencją w tym daniu. Moim zdaniem gulasz o wiele lepiej smakował bez niego. Dlatego, jeżeli nie przepadacie za gotowanym szpinakiem, możecie go pominąć.
Składniki :
150-270g chorizo
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
1 listek laurowy
łyżeczka świeżego rozmarynu
puszka ciecierzycy (400g) z zalewą
puszka krojonych pomidorów (400g)
300ml przecieru pomidorowego (passaty)
słodka i pikantna papryka w proszku
wędzona papryka w proszku
sól, pieprz
1-2 garście świeżego szpinaku (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Rozgrzać patelnię, chorizo pokroić w plasterki grubości około pół centymetra i wrzucić na patelnię, smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi. Dodać drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, listek laurowy i posiekany rozmaryn. Wszystko chwilę przesmażyć, aż cebula zmięknie, dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut, w razie potrzeby podlewać wodą z ciecierzycy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać ciecierzycę, delikatnie wymieszać, dodać pokrojony szpinak i gotować jeszcze przez chwilę, do czasu aż szpinak zmięknie. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/06/gulasz-z-chorizo-i-ciecierzyca.html