Wykonanie
W tym miesiącu poza kuchnią arabską trwa hiszpańska akcja kulinarna organizowana przez Zuzię z bloga
Chilli,
czosnek,
oliwa . Kuchnia hiszpańska jest również bardzo ciekawa i różnorodna, bardzo ją lubię. Dziś postanowiłyśmy wraz z Mirabelką i Anią przygotować hiszpański gulasz z chorizo i
ciecierzycy wg jednego przepisu . Ja postanowiłam nieco go zmodyfikować, ponieważ wydaje mi się, że dzięki temu lepiej "wyciągnęłam" jego smak, szczególnie z chorizo. W oryginalnym przepisie do dania należało dodać
szpinak, co też uczyniłam, jednak tak jak podejrzewałam, nie bardzo pasował mi konsystencją w tym daniu. Moim zdaniem gulasz o wiele lepiej smakował bez niego. Dlatego, jeżeli nie przepadacie za gotowanym
szpinakiem, możecie go pominąć.
Składniki :150-270g chorizo1 średnia
cebula2 duże ząbki
czosnku1
listek laurowyłyżeczka świeżego
rozmarynupuszka
ciecierzycy (400g) z zalewąpuszka krojonych
pomidorów (400g)300ml
przecieru pomidorowego (passaty)słodka i
pikantna papryka w proszkuwędzona
papryka w proszku
sól,
pieprz1-2 garście
świeżego szpinaku (opcjonalnie)
Przygotowanie :Rozgrzać patelnię, chorizo pokroić w plasterki grubości około pół centymetra i wrzucić na patelnię, smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi. Dodać drobno pokrojoną
cebulę, wyciśnięty przez praskę
czosnek,
listek laurowy i posiekany
rozmaryn. Wszystko chwilę przesmażyć, aż
cebula zmięknie, dodać
pomidory i
przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut, w razie potrzeby podlewać
wodą z
ciecierzycy. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz
papryką, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać
ciecierzycę, delikatnie wymieszać, dodać pokrojony
szpinak i gotować jeszcze przez chwilę, do czasu aż
szpinak zmięknie. Natychmiast podawać.
Smacznego!