ßßß Cookit - przepis na Gulasz mięsny z cukinią i soczewicą

Gulasz mięsny z cukinią i soczewicą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam szał na cukinie, oberżyny i dynie. Ugotowalam dzisiaj gulasz mięsny z zieloną cukinią i soczewicą . Gulasz mięsny, pachnący czosnkiem i smażoną cukinią… danie inspirowane perską kuchnią. Robilam juz podobny perski gulasz, ale z oberżyną i na baraninie. Bardzo fajne danie, które można podać z ryżem lub jakąś kaszą.
Składniki:
5-8 porcji
500 g wołowiny na gulasz
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 ½ l wrzątku
2 ½ dl żółtej soczewicy
1 dl czerwonej soczewicy
1 kg zielonej cukini
olej do smazenia
Wykonanie:
Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Mięso podziel na małe, podłużne kawałki i podsmaż wraz z cebula i czosnkiem na oleju. Posyp przyprawami i smaż, aż mięso przestanie być krwiste.
Przełóż wszystko do głębokiego garnka i zalej wrzątkiem, posól i gotuj około godziny.
Po tym czasie dodaj opłukaną, żółtą soczewice. Gotuj, aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj wtedy czerwona soczewice, która wymaga 10-15 minut powolnego gotowania.
W trakcie gotowania gulaszu pokrój cukinie w podłużne, 1 cm grubości plastry, posól i odstaw na pól godziny, żeby puściła soki. Po tym czasie odlej wodę i lekko wyciśnij plasterki. Smaż cukinię po obu stronach.
Usmażoną cukinię dodaj do gulaszu. Podaj gulasz z ryżem lub kasza.
Polecane przepisy
Perski gulasz z okrą
Obiad po persku
Curry wołowe z ciecierzycą
Źródło:http://codojedzenia.pl/gulasz-miesny-z-cukinia-i-soczewica