Wykonanie
Ostatnio mam szał na
cukinie,
oberżyny i
dynie. Ugotowalam dzisiaj gulasz
mięsny z zieloną
cukinią i
soczewicą . Gulasz
mięsny, pachnący
czosnkiem i smażoną
cukinią… danie inspirowane perską kuchnią. Robilam juz podobny perski gulasz, ale z
oberżyną i na
baraninie. Bardzo fajne danie, które można podać z
ryżem lub jakąś
kaszą.Składniki:5-8 porcji500 g
wołowiny na gulasz1 duża
cebula5 ząbków
czosnku3 czubate łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżka
kurkumy1 łyżeczka
garam masala1 łyżeczka
kminu rzymskiego½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1 ½ l wrzątku2 ½ dl
żółtej soczewicy1 dl
czerwonej soczewicy1 kg zielonej
cukiniolej do smazeniaWykonanie:Pokrój
cebulę w kostkę, a
czosnek w plasterki.
Mięso podziel na małe, podłużne kawałki i podsmaż wraz z
cebula i
czosnkiem na
oleju. Posyp
przyprawami i smaż, aż
mięso przestanie być krwiste.Przełóż wszystko do głębokiego garnka i zalej wrzątkiem,
posól i gotuj około godziny.Po tym czasie dodaj opłukaną,
żółtą soczewice. Gotuj, aż
soczewica będzie prawie miękka. Dodaj wtedy
czerwona soczewice, która wymaga 10-15 minut powolnego gotowania.W trakcie gotowania gulaszu pokrój
cukinie w podłużne, 1 cm grubości plastry,
posól i odstaw na pól godziny, żeby puściła
soki. Po tym czasie odlej
wodę i lekko wyciśnij plasterki. Smaż
cukinię po obu stronach.Usmażoną
cukinię dodaj do gulaszu. Podaj gulasz z
ryżem lub
kasza.
Polecane przepisyPerski gulasz z
okrąObiad po persku
Curry wołowe z
ciecierzycą