Wykonanie
Wracając do domu kupiłam
cukinię, tak po prostu.
Potem za bardzo nie wiedziałam, co zrobić na obiad, bo nie miałam zbyt wielu odpowiednich składników i co przyszedł mi do głowy jakiś przepis z jej wykorzystaniem, nie mogłam go wykorzystać (sklep jest przecież tak daleeeko;D) Trafiłam na szczęście na to danie w moim nowym nabytku, książce "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat. Dzięki temu zrobiłam to pyszne, pikantne
curry, które może być zarówno dodatkiem do czegoś, jak i samodzielnym daniem. Przypadnie do gustu nawet osobom, które nie szaleją zbytnio za warzywami, a zwłaszcza za daniami składającymi się wyłącznie z nich;) A do tego jest niesamowicie aromatyczne i zdrowe.
Curry z
cukinii- średnia
cukinia (ok. 300g)- łyżka
oleju- 1/4 łyżeczki nasion
gorczycy- 1/4 łyżeczki nasion kuminu- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- szczypta
kurkumy- szczypta
chili- 1/2 łyżeczki zmielonej
kolendry- 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu- szczypta
soli- niecała szklanka
przecieru pomidorowego lub krojonych
pomidorów- posiekana
kolendra lub
natka pietruszki- 1/2 łyżeczki
garam masalaCukinię pokroić na plastry grubości niecałego centymetra.W garnku rozgrzać
olej i 1-2 minuty smażyć nasiona kuminu i
gorczycy, aż zaczną strzelać.Wrzucić
cebulę pokrojoną w plasterki i posiekany
czosnek i smażyć kilka minut.Dodać
kurkumę,
chili,
kolendrę, mielony kumin i
sól, trzymać na ogniu 2-3 minuty.Dołożyć plastry
cukinii i gotować 5 minut, mieszając kilka
razy, by się nie przypaliły.W międzyczasie w rondelku gotować
pomidory, by zgęstniały.Dodać je do garnka z
cukinią razem z większością posiekanej
kolendry i
garam masala.Gotować 5 minut i podawać posypane resztą
kolendry lub
pietruszki.Czas przygotowania: 15 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 120 kcal