ßßß Cookit - przepis na Indyjskie curry z cukinii i kukurydzy

Indyjskie curry z cukinii i kukurydzy

nazwa

Wykonanie

W garach wielu kuchni zabulgotało pyszne, pachnące przyprawami wegetariańskie curry, z pewnością u każdej gotującej osoby całkowicie inne. Już nie mogę się doczekać efektów pracy pozostałych kucharzących :-)
Z racji posiadania przeze mnie ogromnej ilości cukinii tematem przewodnim mojego curry nie mogło być nic innego, ale taką potrawę można przygotować praktycznie z każdego warzywa. Doskonale nada się dynia, kalafior, ziemniak czy batat, fasolka, groszek i ciecierzyca. Wszelakich kombinacji jest spora ilość, więc wystarczy popuścić wodze fantazji :-)
Dziś wspólnie ze mną w upalnej kuchni "pocili się" nad garnkiem pachnącego curry:
Składniki (4 spore porcje):
1 kg cukinii (waga przygotowanej cukinii)
3 małe papryki (różne kolory)
1 cebula
2 kolby kukurydzy
2 papryczki chili (czerwona i zielona)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion gorczycy (czarnej)
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu
1 puszka pomidorów (krojonych)
200 ml sosu pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mieszanki garam masala
sok z połówki cytryny
mały pęczek natki kolendry lub pietruszki - posiekany
sól - do smaku
Jeśli cukinia jest mała i młoda to wystarczy ją pokroić w półplasterki o grubości 1 cm. Natomiast jeśli dysponujecie działkową, sporą cukinią to wówczas przekrójcie ją wzdłuż na pół i pozbawcie gniazda nasiennego. Następnie pokrójcie ją również na półplasterki.
Kolby kukurydzy pokroić w 5 cm kawałki i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut.
W drugim garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim chwilkę nasiona kminu, gorczycy i rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i smażyć kilka minut, aż zmięknie. Dodać rozgnieciony czosnek i chwilkę przesmażyć.
Następnie dodać przygotowaną wcześniej cukinię, pokrojone w dużą kostkę papryki i drobno posiekane papryczki chili. Podlać połową szklanki wody i dusić 5 minut.
Dodać puszkę pomidorów, sos pomidorowy, kurkumę, mielony kmin rzymski i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i dołożyć ugotowane kawałki kukurydzy. Dusić jeszcze 5 minut.
Przed podaniem wymieszać w garnku z posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Na talerzu kleks jogurtu z pewnością nie zaszkodzi.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/08/indyjskie-curry-z-cukinii-i-kukurydzy.html