Wykonanie
W garach wielu kuchni zabulgotało pyszne, pachnące
przyprawami wegetariańskie
curry, z pewnością u każdej gotującej osoby całkowicie inne. Już nie
mogę się doczekać efektów pracy pozostałych kucharzących :-)Z racji posiadania przeze mnie ogromnej ilości
cukinii tematem przewodnim mojego
curry nie mogło być nic innego, ale taką potrawę można przygotować praktycznie z każdego warzywa. Doskonale nada się
dynia,
kalafior,
ziemniak czy
batat,
fasolka,
groszek i
ciecierzyca. Wszelakich kombinacji jest spora ilość, więc wystarczy popuścić
wodze fantazji :-)Dziś wspólnie ze mną w upalnej kuchni "pocili się" nad garnkiem pachnącego
curry:
Składniki (4 spore porcje):1 kg
cukinii (waga przygotowanej
cukinii)3 małe
papryki (różne kolory)1
cebula2
kolby kukurydzy2
papryczki chili (czerwona i zielona)3 łyżki
oleju1 łyżeczka nasion
gorczycy (czarnej)1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion
kolendry2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka mielonego
kminu1 puszka
pomidorów (krojonych)200 ml
sosu pomidorowego3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka mieszanki
garam masalasok z połówki
cytrynymały pęczek
natki kolendry lub
pietruszki - posiekany
sól - do smakuJeśli
cukinia jest mała i
młoda to wystarczy ją pokroić w półplasterki o grubości 1 cm. Natomiast jeśli dysponujecie działkową, sporą
cukinią to wówczas przekrójcie ją wzdłuż na pół i pozbawcie gniazda nasiennego. Następnie pokrójcie ją również na półplasterki.
Kolby kukurydzy pokroić w 5 cm kawałki i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut.W drugim garnku rozgrzać
olej i podsmażyć na nim chwilkę nasiona
kminu,
gorczycy i rozgniecione w moździerzu nasiona
kolendry. Dodać pokrojoną w półplasterki
cebulę i smażyć kilka minut, aż zmięknie. Dodać rozgnieciony
czosnek i chwilkę przesmażyć.Następnie dodać przygotowaną wcześniej
cukinię, pokrojone w dużą kostkę
papryki i drobno posiekane
papryczki chili. Podlać połową szklanki
wody i dusić 5 minut.Dodać puszkę
pomidorów,
sos pomidorowy,
kurkumę, mielony
kmin rzymski i
sok z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Dodać
koncentrat pomidorowy, doprawić
solą i dołożyć ugotowane kawałki
kukurydzy. Dusić jeszcze 5 minut.Przed podaniem wymieszać w garnku z posiekaną
natką kolendry lub
pietruszki. Na talerzu kleks
jogurtu z pewnością nie zaszkodzi.Smacznego :-)