Wykonanie
Kuchnia indyjska jest jak spotkanie z Orientem – egzotyczna, trochę tajemnicza, aromatyczna od przypraw, od których kręci się w głowie. Potrawy kuchni indyjskiej stanowią prawdziwy festiwal dla zmysłów. Wzrok cieszą świeże
zioła i warzywa, powonienie radują aromaty przypraw, pikantne smaki
szczypią w
język, a zmysł dotyku czerpie przyjemność z jedzenia palcami bo tradycyjny posiłek indyjski powinno się jeść , odłamując kawałki ćapati prawą ręką i nabierając na kawałek placka
ryż z warzywami lub z
mięsem. Indyjski posiłek składa się z przystawki jakimi są sałatki i przekąski, dania głównego czyli
mięsa, ryb lub warzyw, past i pikli oraz
pieczywa.Dhal to pojęcie pochodzące z kuchni indyjskiej a mianem tym określa się ogólnie produkty grochowate
grochy,
fasole,
soczewice oraz potrawy z nich przyrządzane.Taką zupę robiłam ostatni raz rok temu i pamiętam co powiedziała mi pewna koleżanka,która została poczęstowana u mnie podwójnie.Ja przygotowałam własnie zupę, którą dziś Wam prezentujęa mój R. przygotował swoją Tortille.Słowa koleżanki brzmiały tak:"Wszystko było bardzo pyszne ale tej zupy nie przebije nawet Tortilla"Nie
powiem, że Rafałowa Tortilla jest zła bo ją uwielbiamy wszyscy, i nawet niedawno spałaszowaliśmy ją w mig ale według mojego uznaniazupa ma w sobie to "coś" co zresztą zupy mają :-))
I ndyjska zupa Dahl.mojego przepisuSkładniki: na 6 osób2 litry rosołu1 szklanka
czerwonej soczewicy8 dużych
pomidorów3 duże
cebule5 ząbków
czosnku2 łyżki
garam masala1 łyżka
kurkumy1 łyżeczka
carry w proszku1 łyżka otartego
imbiruświeżo zmielony kumin dałam sporo!2 łyżki
olejukilka gałązek
tymianuPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek zeszklić na
oleju.Dodać
garam masala,
kurkumę,
carry i smażyć wszystko około 3 minut ciągle mieszając.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki i dodaćdo garnka z
cebulą i
przyprawami.Rosół przecedzić przez sito, wlać również do garnka i gotować aż
pomidory się trochę rozgotują.Dodać
soczewicę, kumin,
imbir i listki
tymianudalej gotując tym razem tak długoby
soczewica się rozgotowała.Podawać gorące z dodatkiem
pieczywa lub bez, jak kto lubi, udekorować
tymianem.Smacznego!Dodaję do akcji:"kolor
pomarańczowy"